Način pripreme
Kolutove telećeg repa pecite u dubokoj posudi na jakoj vatri sa 3-4 kašike maslinovog ulja dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
Kod ove procedute je moguće da mast dosta prska, zato može možete poklopiti poklopcem.
Dobro je da pečete iz dva puta zato što ima mnogo i neće moći da stane u jednom sloju najverovatnije.
Izvadite repove na tanjir i u istoj masnoći + još 1-2 kašike ulja 10 minuta pržite seckani luk, šargarepu i beli luk. Vratite repove u njih, sipajte vino i dinstajte 10 minuta, nakon toga dodajte bujon tako da skoro pokriva teletinu i ostavite da provri.
Kad se to desi, poklopite posudu, smanjite vatru da bude slaba i ostavite da se dinsta 2.5 do 3 sata.
Meso je gotovo kada se lako odvaja od kostiju. Ponekad kuvam i dinsta čitava 4 sata, ali to je i tajna jela - sporo kuvanje na tihoj vatri. Dodajemo vodu ili bujon ako nivo padne.
Sledeći korak je da se bujon redukuje. Imate izbor ili da ostavite tako povrće u krupnijim komadima, koji su savršeno meki i tope se u ustima, ili da pasirate, kada izvadite meso.
Ostavite bujon da vri na jakoj vatri sa podignutim poklopcem, stavite unutra maslac, posolite po ukusu u redukujte dok se sos ne zgusne i dok ne dobijete količinu koju želite. Ovde je trenutak da vas upozorim da ne preterujete sa solju, zato što prilikom smanjivanja tečnosti sos može postati previše slan i biće potrebno da ga razređijete. To nije veliki problem, ali je ipak cilj da sos bude gust i koncentrovan.
Vratite teleće repove u šerpu i ostavite da se dinstaju još 15-20 minuta.
Jelo je odlično ukusno i bez začina, ali ako želite dodajte.
Još je neodoljivo kada odstoji nekoliko sati pre serviranja.
Nemojte štedeti na kvalitetnu vina koje ćete staviti, što je bolje, biće ukusniji dinstani teleći rep.
Rakošno!