Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i med u mlakom svežem mleku. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe - oko 10 minuta.
2. Izrendajte samo žuti i narandžasti deo kore citrusa. Jaje malo umutite.
3. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte mleko sa nadošlom kvascem, malo od polurastopljenog masalca, šećer, jaje, rendane korice citrusa, rum, vanilu i na kraju so (stavite sa strane da nema dikertan kontak sa kvacem).
4. Zamesite testo, malo po malo stavljajte i preostali maslac. Prebacijte na brašnom posutu radnu povšrinu i mesite 10-15 minuta, dodajte po malo brašna dok ne prestane da se lepi po prstima i radnoj površini. Možete koristiti uređaj sa nastavcima za testo da bi vam bilo lakše. U početki će biti lepljivo, ali posle testo dobija elastičnost, samo je potrebno strpljenje.
5. Napravite loptu i stavite u posudu, malo namazanu. Ostavite na 1 sat na toplom da se udvostruči.
6. Od nadošlog testa napravite tri jednaka fitilja, uvijte i ispletite pletenicu. Sjedinite ivice i stavite u pleh 22-24 cm, obložen papirom za pečenje.
Ponovo sačekajte da nadođe, ostavite na toplom oko 1 sat. Dobro je da pelh bude pokriven, ali da ima mesta da kolač nadođe i da se ne lepi za krpu.
7. Namažite pažljivo, bez pritiskanja, umućenim belancem, pospite obilno šečerom i stavite uskršnji kolač sa jednim jajetom u ugrejanu rernu na 170 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatnu boju.
Neka vam je slatko.