Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač sa jednim jajetom

Uskršnji kolač sa jednim jajetom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Uskršnji kolač sa jednim jajetom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Nisu važna jaja, nego kako ga mesiš - evo ga i dokaz"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, + za posipanje i mešnju
  • kvasac - 30 g, svež
  • sveže mleko - 220 ml
  • maslac - 100 g, mlak
  • šećer - 100 g + za posipanje
  • jaja - 1 komad
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • vanila - 1 supena kašika, tečna
  • med - 1 supena kašika
  • rum - 1 supena kašiak, taman
  • limun - 1 komad, kora
  • kora od pomorandže - od 1/2
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i med u mlakom svežem mleku. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe - oko 10 minuta.

2. Izrendajte samo žuti i narandžasti deo kore citrusa. Jaje malo umutite.

3. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte mleko sa nadošlom kvascem, malo od polurastopljenog masalca, šećer, jaje, rendane korice citrusa, rum, vanilu i na kraju so (stavite sa strane da nema dikertan kontak sa kvacem).

4. Zamesite testo, malo po malo stavljajte i preostali maslac. Prebacijte na brašnom posutu radnu povšrinu i mesite 10-15 minuta, dodajte po malo brašna dok ne prestane da se lepi po prstima i radnoj površini. Možete koristiti uređaj sa nastavcima za testo da bi vam bilo lakše. U početki će biti lepljivo, ali posle testo dobija elastičnost, samo je potrebno strpljenje.

5. Napravite loptu i stavite u posudu, malo namazanu. Ostavite na 1 sat na toplom da se udvostruči.

6. Od nadošlog testa napravite tri jednaka fitilja, uvijte i ispletite pletenicu. Sjedinite ivice i stavite u pleh 22-24 cm, obložen papirom za pečenje.

Ponovo sačekajte da nadođe, ostavite na toplom oko 1 sat. Dobro je da pelh bude pokriven, ali da ima mesta da kolač nadođe i da se ne lepi za krpu.

7. Namažite pažljivo, bez pritiskanja, umućenim belancem, pospite obilno šečerom i stavite uskršnji kolač sa jednim jajetom u ugrejanu rernu na 170 stepeni. Pecite dok ne dobije zlatnu boju.

Neka vam je slatko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: