Način pripreme
1. Pažljivo očistite školjke od tvrdih delova po ljušturi. One koje su oštećene i sa polomljenom lljušturom bacite, one nisu pogodne za konzumiranje.
2. Stavite morske plodove u šerpu sa 2 lovorova lista, prelijte belim vinom, poklopite dobro poklopcem i uključite ringlu na maksimalnu jačinu. Čim dobije temperaturu i tečnost provri, merite 2 minuta, za to vreme protresite šerpu s vremena na vreme.
3. Nakon što se sve školjke otvore skinite sa vatre i procedite bujon, sačuvajte 1 šolju - on je sastavljan od vina i morske vode koja se odvojila od školjki.
4. Čim se morski plodovi ohlade, izvadite jestivi deo iz školjki i rasporedite u dogovarajuće posude, koje posle možete hermetički zatvoriti.
5. Dolazi red na pripremu marinade eskabeš. Za nju na tanke kriške osecite čenove belog luka i propržite na umerenoj vatri zajedno sa preostlim lovorovim listom. Čim beli luk počne da rumeni, skinite odmah sa vatre i sipajte dve vrste aleve paprike - dimljenu i običnu. Mešajte kratko i sipajte sirće i sačuvani bujon od školjki.
6. Stavite zrna bibera i ponovo promešajte. Sa ovom marinadom prelijte školjke u pripremljenoj posudi. Ona treba da ih pokriva.
7. Ostavite da se potpuno ohladi. zatvorite hermetički i stavite u frižider na jednu noć pre konzumiranja.
Ovako pripremljene školjke Eskabeš su idealne za apetiriv u svako doba sa čašom belog cina. Možete ih čuvati do nekoliko nedelja u frižideru i da vam uvek budu pri ruci kada želite meze ili želite da ostavite uzisak na svoje goste.
Prijatno!