Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Meze»Školjke eskabeš

Školjke eskabeš

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Školjke eskabeš
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Vi pripremite meze, uvek će se naći neko ko će pokucati sa flašom vina i predlogom da ga podelite"

Potrebni sastojci

  • školjke - 2 kg, crne
  • belo vino - 250 ml
  • maslinovo ulje - 250 ml
  • sirće - 250 ml
  • beli luk - 3 čena
  • lovorov list - 3 komada
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica, dimljena
  • biber - 5 - 6 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pažljivo očistite školjke od tvrdih delova po ljušturi. One koje su oštećene i sa polomljenom lljušturom bacite, one nisu pogodne za konzumiranje.

2. Stavite morske plodove u šerpu sa 2 lovorova lista, prelijte belim vinom, poklopite dobro poklopcem i uključite ringlu na maksimalnu jačinu. Čim dobije temperaturu i tečnost provri, merite 2 minuta, za to vreme protresite šerpu s vremena na vreme.

3. Nakon što se sve školjke otvore skinite sa vatre i procedite bujon, sačuvajte 1 šolju - on je sastavljan od vina i morske vode koja se odvojila od školjki.

4. Čim se morski plodovi ohlade, izvadite jestivi deo iz školjki i rasporedite u dogovarajuće posude, koje posle možete hermetički zatvoriti.

5. Dolazi red na pripremu marinade eskabeš. Za nju na tanke kriške osecite čenove belog luka i propržite na umerenoj vatri zajedno sa preostlim lovorovim listom. Čim beli luk počne da rumeni, skinite odmah sa vatre i sipajte dve vrste aleve paprike - dimljenu i običnu. Mešajte kratko i sipajte sirće i sačuvani bujon od školjki.

6. Stavite zrna bibera i ponovo promešajte. Sa ovom marinadom prelijte školjke u pripremljenoj posudi. Ona treba da ih pokriva.

7. Ostavite da se potpuno ohladi. zatvorite hermetički i stavite u frižider na jednu noć pre konzumiranja.

Ovako pripremljene školjke Eskabeš su idealne za apetiriv u svako doba sa čašom belog cina. Možete ih čuvati do nekoliko nedelja u frižideru i da vam uvek budu pri ruci kada želite meze ili želite da ostavite uzisak na svoje goste.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: