Način pripreme
Očistite lignje i sipu i isecite na sitne kockice.
Oljuštite polovinu škampa i propržite u tiganju sa malo maslinovog ulja, pritiskajte glave da padne sve sa njih.
Sipajte brendi, flambirajte i kada ugasite vatru sipajte vodu, koliko da pokrije, oko 2 prsta. Stavite lovorov list i zrna bibera i kuvajte tako na umerenoj vatri 15 minuta. Procedite i ostavite sa strane.
U drugu posudu sipajte malo maslinovog ulja, pecite na jakoj vatri komadiće sipe i lignje. U njih sipajte belo vino i kuvajte dok ne ispari do pola, onda stavite školjke i tresite dok se ne otvore. Skinite morske plodove, a malo tečnostisipajte u prethodno pripremljen koncentiran bujon.
Isecite luk i beli luk sitno, a paradajz izrendajte.
U preostalom maslinovom ulju propržite luk sa malo soli, odk ne omekša i ne dobije lepu boju. Sipajte paradajz sa belim lukom i kašičicom šećera, mešajte 2-3 minuta.
Sipajte pirinač i pržite 2 minuta, nakon toga sipajte koncentrisan bujon i sipajte vodu - koliko je potrebno pirinč koji koristite - oko 2.5-3:1.
Stavite komadice sipe i lignje, plus šafran i mešajte. Dodajte još soli i prebacite u pelh. Lepo je da pleh bude dosta širok, da bi sloj pirinča bio što je moguće tanjir. Ja koristim pleh za paelju, koji je idealan za ovo i dobija se nešto kao paelja sa morskim plodovima, ali ne na vatri, kao što je u originalu, nego u rerni, kao što ja pripremam u ovom recetpu.
Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni 15 minuta, nakon toga stavite škampe (oljuštene i neoljuštene i pecite još 5-6 minuta. Ovaj korak možete i propustiti, ako odlučite da pripremite škampe posebno, pecite ih na kratko u tiganju i dodajte na kraju u jelo.
Kad bude gotovo, izvadite iz rerne, poređajte školjke i po želji komadiće limuna, ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja.
Prijatno!