Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Slatka i hrskava pogača sa maslacem

Slatka i hrskava pogača sa maslacem

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Slatka i hrskava pogača sa maslacem
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Dodajte od srca i malo šarene soli - šta čoveku više treba"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 2 jedno žumance za premazivanje
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 7 g, suv
  • brašno - 550 g
  • maslac - za premazivanje, može i mast
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu miksera stavljamo mlako mleko, šećer i kvasac. Sačekamo 2-3 minuta da se kvasac aktivira.

Dodajemo jaja, ulje, kiselo mleko i so. Postepeno dodajte brašno i mesimo dok se testo ne odvoji od ivica posude. Ostavljamo da odstoji 20 minuta.

Podelimo testo na 4 dela i pravimo lopte. Svaku razvučemo u krug i namažemo maslacem, uljem ili mašću, stavljamo krugove jedan na drugi, poslednji ne mažemo.

Stavljamo u centar čašu. Prečnik je po želji. Sečemo testo na 8 približno jednakih delova. Svaki uvijemo dva puta.

Oblikovanu pogaču ostavljamo da nadođe dok se ne udvsotruči.

Namažemo žumancem, pomešanim sa 2-3 supene kašike svežeg mleka.

Posipamo susamom. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

b>Izvor: Stela Dojčinova sa Kulinarske mreže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: