Način pripreme
Pileće grudi osušite ubrusom. Stavite na veliku dasku i posolite sa obe strane solju i biberom.
Ugrejte maslinovo ulje i maslac u tiganju na umerneoj vatri. Stavite pileće grudi da se peku sa obe strane oko 4 minuta po strani. Pileće meso ne treba da bude gotovo skroz, jer ga čeka još pripreme. Nakon što dobije lepu boju i sa obe strane vadimo ga na tanjir. Ostavljamo sa strane.
U isti tiganj dodajemo beli luk, izgnječen na dasci sa solju ili tačnije - beli luk sitno iseckajte sa solju i širokim delom noža izgnječite na dasci. Dodajte u tiganj, promešajte i sipajte vino da deglazirate, nakon oko 1 minut dodajte bujon, sok od paradajza i rendani parmezan, začinite sa malo soli ako je potrebno i oko 1/2 kašičice sveže samlevnog bibera.
Mešajte dok se sir ne rastopi. Iskidajte listove bosiljka i dodajte zajedno sa origanom.
Vratite pileće grudi, prelijte nekoliko puta sosom i odozgo stavite po dve kriške mocarele da pokrije meso, dodajte masline.
Tiganj stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni oko 20 minuta da se stvori lepa korica.
Izvadite, piletina je gotova za serviranje.
Servirajte po 1 komad piletine i u njih dodajte pripremljene taljatele, skuvajte ih u vreloj posoljenoj vodi prema upuststvu na pakovanju. Ocedite i prelijte maslinovim uljem, promešajte.
Pile Picajola (Pizzaiola) pospite po izboru rendanim kačkavaljem.
Dodajte vino ono koje biste servirali gostima, tj. lepo belo, suvo i aromarično vino. Koristila sam /Pinot Grigio/ - predivno belo vino koje daje fantastičan miris.