Način pripreme
Umutimo jaja sa šećerom (ako koristite mikser, radite na najmanjoj brzibi tokom cele pripreme recepta).
Dodajemo postepeno ulje u nastavljamo da mešamo. Dodajemo kiselo mleko, u koje smo pre toga stavili sodu da se aktivira, i nastavljamo da mešamo.
Dodajemo prosejano brašno opet u porcijama, dok mešamo. Nakon što smo dodali pola brašna, dodajemo vanilin šećer, ampulu vanile i prašak za pecivo, mešamo i nastavljamo da dodajemo brašno.
Nakon što smo dodali svo brašno stavljamo i sveže mleko.
Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Ja sam lično pravila mafine u porcijama, jer moja posuda za pečenje ima samo šest kalupa. Zbog toga sam prvih šest mafina napravila sa borovnicama (vi možete da koristite neko drugo voće, koje treba da bude isečeno na sitno). Poređala sam po 3-4 borovnice u kalupe i stavila po 2 kašike od smese u kalupe (punim ih skoro skroz do gore).
Preostale mafine sam napravila sa parčićima čokolade, pri čemu sam ih nakon što sam ih namrvila dodala direktno u smesu (dobro je da parčići čokolade budu krupniji, inače mogu da se istope).
Ako želite vi možete da napravite mafine samo sa čokoladom ili samo sa voćem ili kombinaciju oba :)
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni baz ventilatora oko 15-20 minuta.
Da biste proverili da li su mafini sa parčićima čokolade ispečeni, probodite ih po sredini čačkalicom. Ako čačkalica izlazi suva, gotovi su.
Meni je ispalo 18 mafina, ali mnogo zavisi od veličine posude i kalupa. U većoj posudi sa širim kalupima ispada 12 komada.