bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Domaće Pišmanije

Domaće Pišmanije

Domaće Pišmanije
Fotografije: N.Akifova
2 / 2
18/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Nećete više ići u Tursku po Pišmanije, dajemo vam ovaj proveren recept i očekujemo da se pohvalite rezultatom"

Potrebni sastojci

  • voda - 2 šolje
  • šećer - 2 šolje
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 1 supena kašika
  • led -
* merne jedinice

Način pripreme

Želim da napišem kako se priprema Pišmanije kod kuće - veoma komplikovan i težak posao, ali misao da ga pripremam kod kuće i da bude kao iz prodavnice, mi daje snagu.

Tipično je da se priprema zimi na ledu, ali ove zime znate da nije bili mnogo leda - ja sam prirpemala na ledu na terasi, a i trebaće vam jedan pomoćnik da vuče, ne može sa jednim čovekom.

Sada da pređemo na recept za domaće Pišmanije. Prvo uzimamo jednu šerpu, stavljamo brašno unutra i počinjemo da pržimo dok ne izvetri miris brašna - vreme kod svakog je različito, vi ćete proceniti, treba da zamiriše na pečeno brašno i da dobije žućkastu boju.

Posle čekamo da se brašno ohladi i počinjemo sa sirupom - stavljamo u jednu šerpu vodu i šećer i počinjemo da mešamo, nakon što se rastopi šećer i počne da vri, stavljamo sok od limuna i čekamo da se zgusne - oko 15 minuta je dovoljno.

Nakon toga uzimamo led i stavljamo u jedan pleh. Odozgo stavljamo manji pleh, namažemo ga maslacem i sipamo sirup unutra i mešamo - to treba da se radi kada je hladno vreme, ponovo napominjem.

Mešajući sirup se zgušćuje i postaje tvrd, pazite sa rukama, biće mnogo toplo, kad se ohladi tako da možete da uzmete u ruke, pravite jednu tvrdu loptu koja se teško razvlači. Uzmite brašno, stavite u jedan pleh i loptu koju ste napravili, napravite okrugao oblik sa šupalj u sredini i stavite unutra u brašno da biste oboje mogli da razvlačite.

Polako, ali hrabro pravite osmicu i ono ponovo postaje okruglo - i kako vučete tako se smenjuje dok ne upije brašno - teško je, ali vredi.

Za preme procesa pripreme pišmanija treba da budete brzi da se šećer ne bi rastopio, posle kidajte na komade uz pomoć jedne šolje za kafu i stavite na tanjir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: