Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Takos»Takos sa jagodama

Takos sa jagodama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Takos sa jagodama5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
6 min.
Ukupno
26 min.
Porcije
15
"Sveža ideja - jedinstveno ukusni takosi u slatkoj varijanti sa jagodama"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer 80 g, kristal
  • voda - 2 supene kašike, vrela
  • vanila - 1 kesica
  • limun - 1 kom., rendana kora
  • brašno - 60 g
  • kukuruzni skrob - 35 g
  • ulje - 45 ml
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • krem tartar - 1/4 kašičice
  • so - prstohvat
  • nadev
  • pavlaka - 35 %
  • šećer u prahu - 1 supena kašika
  • jagode - 150 g, manje, isečene na pola
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 190 stepeni.

Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.

Odvojimo žumanca od belanaca. Belanca umutimo na penu lepo sa solju, dodajemo krem tartar i mutimo na visokoj brzini miksera dok ne dobijemo sneg. Ostavljamo sa strane.

Žumanca umutimo mikserom i dodajemo uz neprestano mešanje 2 supene kašike vrele vode. Mutimo dok ne pobeli. Dodajemo šećer, koru od limuna, vanilu i ponovo mutimo, nakon toga ulje, mutimo dok se ne pomeša, još 30-40 sekundi.

Iznad posude prosevamo brašno, skrob i prašak za pecivo. Pažljivo promešamo spatulom.

U porcijama dodajemo belanca, mešamo pažljivo spatulom odozdo nagode da se sačuva obim. Gotovu smesu ostavljamo sa strane.

Veliki ravan pleh, na primer iz rerne obložimo papirom za pečenje. Ocrtamo krugove oko 7-8 cm na papiru, ali da ima malo razmaka između. U redu se ukupno prave tri kruga po dužini i po širini, ukupno 9. Okrećemo papir za ne ostane olovka na kolaču.

U svaki nacrtani krug stavljamo po 1 supenu kašuku i još malo smese od belanaca i jaja i pažljivo rasporedimo, trudimo se da ne izađe van ocrtanog dela. Ovako pripremljene stavljamo u ugrejanu rernu na 190 stepeni 6-7 minuta. Vreme merimo na satu.

Nakon što bude gotovo, vadimo iz rerne i dok su još u plehu, makazama sečemo papir na trake po dužini, ukupno tri trake. Rukama oblikujemo udubljenje kako su sa papirom i stavljamo odmah na pamučnu krpu, koju uvijamo u rolat. Tako radimo sa svakom trakom, uvijamo u pamučnu krpu. Ostavljamo da se potpuno ohladi i da dobije oblik takosa sa udubljenjem.

Pavlaku umutimo na sneg sa 1 supenom kašikom šećera u prahu. Stavljamo u špric sa zvezdastim nastavkom.

Nakon što se takosi ohlade, otvaramo i oni već imaju oblik takosa i stavljamo po dve polovine jagoda. Odozgo stavljamo pavlaku i završavamo sa dve jagode za raskoš.

Ovo je vrsta testa od patišpanja, ali u njemu se nalazi i ulje, verovatno zbog elastičnosti testa. Radi se brzo dok su još topli, onda su elastični i neće pući. Staviću slike praznog takosa da vidite kako izgleda pečen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: