Način pripreme
1. Viljuškom izgnječite banane - izaberite mekane, pocrnele spolja.
Iscedite u njih sok od citrusa i promešajte. To će sprečiti da se ukiseli i da potamni banana. Ako je vaš limun previše veliki, nemojte iscedite ceo sok - 3-4 supene kašike su dovoljne.
2. Umutite jaja plus belance zajedno sa šećerom dok ne pobele i dok ne dobijete mekan, gust krem. Onda sipajte vanilu, koru od limuna, fino izrendanu, ulje i pire od banane. Ponovo mutite i počnite da dodajete brašno u delovima, prosejte ga sa praškom za pecivo, mutite na niskoj brzini ili ručno dok se brašno ne integriše.
3. Pokrijte dno pleha (27-28 cm) papirom za pečenje i namažite papir. Možete namazati i posuti brašnom direktno pleh. Sipajte 1 supenu kašiku susama po dnu i sipajte smesu od banane, koja će osigurati dodatnu hrskavost korice, koja će biti kontrast sa sočnom unutrašnošću kolača.
4. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta ili dok ne postane zlatno i cela kuhinja počne da miriše. Proverite čačkalicom za zube nakon 30 minuta. Cilj je da ga ne prepečemo mnogo da se ne suši - ukusan je, ali ne toliko sočan.
Gotov kolač od banane izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se ohladi.
Ukrasite sočan kolač od banane sa nekoliko odvojenih komada banane i servirajte sa karamel topingom.
Neka vam je slatko!