Kokoreč

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
479
375
Kokoreč
13/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje90 min.
Ukupno150 min.
Porcije20
"U prevodu sa grčkog Kokoreč predstavlja neverovatno ukusan ražnjić od creva i iznutrica, koji samo čeka da bude pojeden"

Potrebni sastojci

  • jagnjeća tanka creva - 2 kg
  • jagnjeće iznutrice - 2 kg, bez bubrega
  • limun - 6 komada
  • so - 4 prstohvata
  • origano - 2 prstohvata, suvi
  • biber - 1/2 kašičice, mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Iscedite limun, pomešajte sok od 2 limuna sa 2 litra vode i jednim prstohvatom soli. Jagnjeća creva izvrnite olovkom ili tankim štapom i isperite nekoliko puta u limunskoj vodi.

Zatim se veoma dobro operu pod tekućom vodom. Izmešajte preostali sok od limuna sa 2 prstohvata soli i natopite creva u ovoj mešavini. Ostavite 3 sata u frižideru.

Jagnjeće iznutrice isecite na komade i pospite ih mešavinom soli, bibera i origana. Ostavite u frižideru na 2 sata. Nasečene komadiće iznutrica nanižite na drvene štapiće za ražnjiće, tako da se isti komadići ne ponavljaju jedan pored drugog. Komade pritisnite čvrsto jedan uz drugi tako da između njih nema razmaka.

Tada započinje oblaganje crevima. Jedan od ražnjića se postavlja vertikalno i drži se. Crevo se veže na gornjem delu i počinje da se okreće ražnjić, kako bi se postepeno prekrili svi komadi iznutrica. Isto se uradi i sa ostalim ražnjićima.

Gotove ražnjiće opstavite da stoje vertikalno 8 sati da bi se iscedio višak tečnosti.

Kokoreč se peče sat i po, prvo stavljajući ih bliže žaru da dobiju koricu, a zatim se peče na većoj udaljenosti od žara uz neprestano okretanje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: