Način pripreme
/undefined 1. Prvo pripremite pire od jabuka, tako što oogulite i očistite jabuke i đumbir. Nasečete na komadiće i pospete šećerom, vanili šećerom, limunovim sokom, nalijete vodicu i ostavite malo da vri na umerenoj vatri, dok jabuke ne omeknu i karamelizuju. Ako je potrebno, za to vreme možete da dodate veoma malo vode da se ne bi lepile za posudu ili da ne izgore. Kada su gotove, ispasirajte da se dobije gladak pire.
2. Za Testo za kolač umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli da se dobije vazdušasta pena. U manjem mlazu nalijte ulje i mleko, neprestano mešajući. U dobijenu smesu u delovima prosejte brašno sa praškom za pecivo i umutite drvenom kašikom ili odgovarajućom spatulom.
3. Testo za kolač sipajte u okruglu tepsiju veličine 28 cm, koja je prethodno nauljena i nabrašnjena ili prekrivena papirom za pečenje. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u testo ne bude suva. Kad isljučite rernu, kolač ostavite unutra sa otvorenim vratima na 5 minuta, posle ostavite da se ohladi na podmetaču.
4. Poprečno rasecite koru za kolač kroz sredinu. Jedan deo namažite pireom od jabuke, preko stavite drugi deo.
5. Ponovo uključite rernu da se zagreje do 200 stepeni. Jaja umutite sa šećerom u prahu i stavljajte neki maslac, komad po komad, mutite bez prekida.
Natucajte orase i stavite ih u krem zajedno sa vanili šećerom. Umutite i namažite površinu kolača.
6. Ubacite da se zapeče korica oko 8-10 minuta, nakon čega ponoco sačekajte da se gotov kolač ohladi pre nego što ga sečete. Jednostavno raskošno!
Neka vam je slatko!