Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Pravougaoni kalup namazan maslacem - 30/22 cm.
Jabuke se očiste od ljuski i sredine. Narendaju se na krupno rende. Sipaju se u tiganj sa 5 kašika šećera od sveukupne količnine šećera i ostavljaju se na umerenoj ringli skoro da se karamelizuju, da ne ostaje sok.
Sklanjaju se sa ringle i dodaje se cimet. Ostavljaju se da se potpuno ohlade.
Jaja i 9 kašika šećera se umute u krem. Dodaje se ulje, meša se veoma dobro na niskoj brzini miksera.
Brašno i prašak za pecivo se dodaju u porcijama, pri čemu se ređaju sa svežim mlekom. Muti se mikserom ponovo na niskoj brzini.
Kalup se namasti veoma dobro sa parčetom maslaca,
Sipa se dve trećine smese u kalup za pečenje. Stavlja se u zagrejanu rernu na 180 stepeni na 10 minuta.
Vadi se i rasporedi se pire od jabuke. Odozgo se preliva preostalim testom.
Peče se ba 180 stepeni još 30-40 minuta.
Pirog se ohladi ii posipa se šećerom u prahu i cimetom.