Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Mafini sa pireom od jabuka i topingom od maslac mrvica

Mafini sa pireom od jabuka i topingom od maslac mrvica

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Mafini sa pireom od jabuka i topingom od maslac mrvica
Fotografije: marcheva14
1 / 5
08/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
16
"Malo smo se zezali danas u kuhinji, ali verujemo da će rezultat prevazići očekivanja"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, obično
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • cimet - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • smeđi šećer - 150 g, svetli
  • jaja - 1 komad, L
  • maslinovo ulje - 120 ml
  • pire od jabuka - od 3 srednje velike jabuke
  • jabuke 2 komada, u sitnim kockicama
  • mlaćenica - 150 ml
  • vanila - 1 komad
  • Toping
  • maslac - 50 g
  • brašno - 75 g
  • šećer - 4 supene kašike, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Kalup za mafine i papirne korpice.

Jabuke, kojih je 3 komada po receptu, se ogule i izrendaju se na krupno rende. Stavljaju se u šerpu sa 2-3 supene kašike vode na umerenu ringlu da proključaju. Smanjuje se temperatura i ostavlja se dok se ne pretvore u pire, ili dok u potpunosti ne omeknu i dok smesa ne postane suva. Skida se sa ringle i pasira se dok se ne dobije pire. Ostavlja se sa strane.

Ostale jabuke se očiste, ogule i iseku na sitne kockice, stavljaju se u posudu i prelivaju se sokom od 1/2 limuna, mešaju se. Ostavljaju se sa strane.

U posudi se pomešaju svi suvi sastojci kao što su: brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, šećer, so, vanila, cimet i mešaju se metalnom žicom za mućenje.

U posudu se sipa maslinovo ulje, mlaćenica i jaje i lepo se mešaju metalnom žicom za mućenje.

U suvim sastojcima se pravi kladenac i sipaju se mokri sastojci, može da se umuti mikserom na niskom stepenu, dodaje se pire od jabuka, ponovo se muti ili se meša špatulom i dodaju se kriškice sitno iseckanih kockica jabuke. Gotova smesa se ostavlja u frižider dok se pripremaju maslac mrvice.

Maslac mrvice

U posudu se stavi maslac u kockicama, brašno i šećer. Muti se ručnim poslastičarskim blenderom ili viljuškom, nožem, prstima takođe - kako je udobno, da se dobiju velike mrve.

Vadi se smesa iz frižidera i kašikom za sladoled se sipa 2/3 nje u papirne korpice. Odozgo se obilno posipa mrvicama.

Peče se na 180 stepeni otprilike 25 minuta.

Ovo je recept za preostale jabuke, obzirom na to da postoji mnogo svežeg voća na tržištu, ovih preostalih 5-6 jabuka, koje sam imala, odlučila sam da ih pretvorim u nešto brzo i ukusno, umesto da ih bacam - za doručak u obliku mafina.

Recept je zbir nekoliko recepata, manje od svega što sam pregledala i na kraju sam napravila jedan svoj zajednički recept za mafine sa jabukama. Ispostavilo se da je veoma prijatan, svež, sa sjajnim mekim voćem i hrskavim maslac mrvicama.

Jedino što nisam dobro procenila je količina i umesto da je 12 komada, mafina sa jabukama u kalupu je ispalo 16 komada, ali ovo uopšte nije problem, dodatno sam ispekla još 4 komada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: