Koh sa makom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Koh sa makom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"A koh postaje još ukusniji ako u njega dodate i malo semena maka - obavezno probajte"

Potrebni sastojci

  • seme maka - 3 - 4 supene kašike
  • brašno - 100 g
  • jaja - 4 komada, velika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • šećer - 100 g
  • sirup
  • voda - 350 ml
  • šećer - 300 g
  • desertno vino - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite veliku posudu za kuvanje na pari. Ugrejte na tihoj vatri.

2. Razbijte jaja u odgovarajuću posudu, metalna se preporučuje. Sipajte šećer i stavite na paru. Temperatura ne treba da prelazi 37 stepeni.

3. Mutite mikserom dok ne dobijete gustu belu penu, nakon toga skinite posudu sa vodom i nastavite da mutite još 5 minuta. Cilj je da dobijete gustu, čvrstu penu koja neće pasti prilikom malog dodira.

4. Prosejte u delovima u penu brašno sa praškom za pecivo (prisustvo praška za pecivo u receptu nije obavezno, pošto će kolač inače biti meka. Pravila sam ga i sa i bez, i skoro pa nema razlike.

5. Stavite seme maka i malo promešajte. Meni se dopada da nije mnogo ravnomerno raspoređeno, da ima tu i tamo i da se vidi koncentracija zrna.

6. SIpajte u kockasti pleh - 22/22 cm ili drugi kalup približne veličine. Protresite lagano da se poravna i stavite u ugrejanu rernu na 180 stepeni 15 minuta. Kad bude gotovo ostavite da se ohladi.

7. Pripremite sirup tako što kuvate vodu sa šećerom 10 minuta. Skinite sa vatre i sipajte slatko desertno vino. Ostavite tako 10 minuta.

8. Isecite koh na kockice i prelijte sirupom. Sačekajte 15 minuta da se natopi i nakon toga možete servirati, može biti i mlak, a možete kombinovati i sa kuglom sladoleda od pavlake.

Ako servirate koh sa makom hladan, ukrasite ga šlagom.

Rakošno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: