Način pripreme
1. Mleko, pavlaka, šećer i prstohvat soli se zagreju na pari ili veoma slaboj vatri da ne pređe 80-90 stepeni. U njih se dodaje crna čokolada, izdrobljena na male komade, izrendana ili samlevena u blenderu da se dobije prah. Meša se dok se ne istopi.
2. Žumanca se umute sa prstohvatom soli i kakaom u prahu, tako da ne ostanu grudvice. Po malo se dolivaju u mleko sa čokoladom. VEoma je važno da kontrolišete temoeraturu da bude 80 stepeni.
Smesa se muti mikserom ili metalnom žicom za mućenje 5-8 minuta održavajući tu temperaturu, naon toga se stavlja u posudicu ili neki za zamrzavanje odgovarajuć silikonski ili neki drugi sud. Dobro bi bilo da nivo smese ne bude viši od 4 cm.
3. Ostavlja se da se ohladi, pokriva se streč folijom i stavlja se u zamrzivač na 10 sati ili još bolje - jedan dan i jednu noć.
Ovaj čokoladni sladoled teško može biti mnogo tvrd, koliko god da stoji u zamrzivaču. čim ga izvadite biće u obliku krema, nežan i mek.
Skoro da nema kristala, čak i ako nije povremeno mešan, kao kod mnogo drugih recepata za sladoled. Ako vam se ipak pojave kristalčići, isecite ga na parčiće i umutite u blenderu ili uz pomoć pasatora. Posle ponovo stavite u zamrzivač da se stegne ili tako konzumirajte.
4. Ukrasite vaš domaći čokoladni sladoled voćem, parčićima ili kuglicama hrskavih čokoladnih bombona, keksom ili čime god želite.
Srećno i neka vam je slatko!
*Lepa ideja je da porcije sladoleda serviarte u prethodno zamrznute čaše ili kupe, jer se brzo otpušta i tako biste malo duže sačuvbali njegovu tvrdoću.