Način pripreme
Rerna 180 stepeni:
Tiganj, odgovarajući za ringlu i rernu.
Isečemo slaninu na sitne kockice, luk na tanke kriške i beli deo mladog luka na sitne krugove, 1 šargarepu na sitne kockcie, a drugu ostavljamo za kasnije.
U riganju ugrejte oko 2 supene kašike maslinovog ulja, dodajte slaninu i pržite dok ne porumeni. Dodajte luk i šargarepu, propržite kratko dok ne omekša. Isključite ringlu, napravite naklon na jednogj strani.
Sakupite povrće u podignuti deo, lagano pritisnite spatulom da se ocedi masnoća i da ona ostane u tiganju.
Izvadite polovinu slanine i povrće prebacite u posudu. Pomešajte sa krem sirom, dodajte jedan-dva prstohvata majčine dušice, so i biber, pospite belim lukom u prahu.
Pečurke oljuštite. Izvadite korenje, odvojite tamni rebrasti deo pečurke i napunite smesom od krem sira.
Poređajte u tiganj, oko njih preostali deo proprženog povrća i slaninu, dodajte drugu šargarepu, isečenu na kockice srednje veličine, takođe korenje, isečene na srednje komade, čeri paradajz, preporlovljen. Popsite rendanim parmezanom, solju i rasporedite kašiku maslaca odozgo preko pečuraka.
Tiganj stavite u rernu na 200 stepeni na oko 20 minuta dok parmezan ne porumeni. Nakon što bude gotov, pospite perima iseckanog mladog luka i svežim začinima. Servirajte odmah.
Trenutno sam imala 2 velike pečurke Portobelo i njih sam pripremila za večeru.
Često koristim sudove od livenog gvožđa kada kuvam, tako i kod ovog recepta, ali oni kada se operu tekućom vodom imaju predispozicije da zarđaju, zato, da bi služilo duže vremena, nakon što ih operete, stavite na toplu ringlu da može da ispari vlaga.
Nakon toga namažite ubrusom sa nekoliko kapljica ulja. Od toplote ono nestaje, ali ostaje onaj masan sloj koji će sačuvati liveno gvožđe. Iako nisu za više od jednog života, oni ipak imaju potrebu za održavanjem, kako bi služolo pravilno duže vremena. To je samo savet.