Način pripreme
Prvo pripremamo nadev; Oljuštimo i očistimo jabuke. Isečemo ih na kockice i stavljamo u šerpu. Ne sipamo vodu. Ugrevamo na ringli i kad omekša dodajemo šećer u prahu.
Dinstamo uz neprestano mešanje dok poptuno ne omekšaju jabuke. Nakon toga isključujemo ringlu i dodajemo maslac, kakao i orahe. Promešamo dobro i pokrivamo šerpu poklopcem. Ostavljamo tako smesu da odstoji.
Počinjemo sa pripremom testa: U posudi umutimo jaja, dodajemo šećer u prahu i mutimo još malo.
Dodajemo so, kiselo mleko, mast i maslac i promešamo. Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i u delovima dodajemo u smesu.
Zamesimo meko testo, ako je potrebno dodajemo još brašna. Ostavljamo testo 10 minuta sa strane. Nakon toga podelimo na 4 lopte i svaku razvučemo na tanku koru. Oblikujemo na pravougaonik i sečemo ivice na kori.
Isečemo svaku koru na 3 dela po dužini. Stavljamo na dvaki deo po dužoj strani ravnomerno od smese i uvijamo u tanak rolat. Sečemo na komade, rolate.
Poređamo tompuse u pleh i pečemo 20 minuta na 180 stepeni. Uvaljamo ih dok su još topli u šećer u prahu, pomešan sa vanilom i poređamo na tanjir.