Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Prelivena pita sa jabukama, orasima i ratlukom

Prelivena pita sa jabukama, orasima i ratlukom

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Prelivena pita sa jabukama, orasima i ratlukom
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Ako će biti pita, neka bude prelivena! I sa jabukama! I sa orasima! Ej, da bude baš ova pita"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • jabuke - 500 g
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • ratluk - 1 pakovanje
  • prezle - 3 supene kašike
  • cimet - 1 kašičica
  • šećer - 100 g
  • maslac - 125 g, kravlji
  • za preliv
  • šećer - 200 g
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
  • voda - 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite i očisite jabuke i izrendajte. Sameljite orahe u mašinici za mlevenje oraha, a ratluk isecite na sitne komade.

U posudu stavite izrendane jabuke, mlevene orahe, komadiće ratluka, dodajte prezle, cimet i šećer.

Promešajte tako da se svi sastojci pomešaju. Uzmite dve kore za pitu, namažite rastopljenim maslacem i pospite delom nadeva, nakon toga uvijte u rolat.

Namažite dno pleha uljem, uvijte u sredini prvo rolate, kao što se uvija pita. Uzmite još dve kore i uradite kao sa prethodnim dve dok se ne potroše kore i nadev.

Na kraju odozgo premažite pitu sa preostalim maslacem i stavite u ugrejanu rernu da se peče. Peče se oko 40 minuta na 180 stepeni.

Izvadite pitu i stavite je da se ohladi, a za to vreme pripremite preliv. Sipajte vodu u posudu i stavite na vatru.

Dodajte šećer, sveže isceđen sok od limuna i jedan vanilin šećer. Mešajte dok se šećer ne ratopi i sirup ne provri.

Skinite sa vatre i prelijte hladnu pitu ravnomerno. Ostavite da odstoji bar na jednu noć, da upije sirup.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: