Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Tompusi»Tompusi sa jabukama i orasima

Tompusi sa jabukama i orasima

Tompusi sa jabukama i orasima
Fotografije: Kristian Aleksandrov
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ne treba da servirate kafu tako - nego da brzo pripremite jedne sočne tompuse sa orasima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • mast - 3 supene kašike, rastopljena
  • maslac - 1 supena kašika, rastopljena
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • brašno - 500 g
  • prašak za pecivo - 1 i 1/2 kašičica
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • so - 1 prstohvat
  • za nadev
  • jabuke - 4 komada, žute
  • šećer u prahu - 4 supene kašike
  • kakao - 1/2 kašičice
  • maslac - 1 kašičica
  • orasi - 3 supene kašike, mleveni
  • za valjanje
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • vanila - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo nadev; Oljuštimo i očistimo jabuke. Isečemo ih na kockice i stavljamo u šerpu. Ne sipamo vodu. Ugrevamo na ringli i kad omekša dodajemo šećer u prahu.

Dinstamo uz neprestano mešanje dok poptuno ne omekšaju jabuke. Nakon toga isključujemo ringlu i dodajemo maslac, kakao i orahe. Promešamo dobro i pokrivamo šerpu poklopcem. Ostavljamo tako smesu da odstoji.

Počinjemo sa pripremom testa: U posudi umutimo jaja, dodajemo šećer u prahu i mutimo još malo.

Dodajemo so, kiselo mleko, mast i maslac i promešamo. Pomešamo brašno sa praškom za pecivo i u delovima dodajemo u smesu.

Zamesimo meko testo, ako je potrebno dodajemo još brašna. Ostavljamo testo 10 minuta sa strane. Nakon toga podelimo na 4 lopte i svaku razvučemo na tanku koru. Oblikujemo na pravougaonik i sečemo ivice na kori.

Isečemo svaku koru na 3 dela po dužini. Stavljamo na dvaki deo po dužoj strani ravnomerno od smese i uvijamo u tanak rolat. Sečemo na komade, rolate.

Poređamo tompuse u pleh i pečemo 20 minuta na 180 stepeni. Uvaljamo ih dok su još topli u šećer u prahu, pomešan sa vanilom i poređamo na tanjir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: