Način pripreme
Umutimo belanca sa šećerom, sokom od limuna i soklju na pari na 50 stepeni temperatri. Vreme je ne manje od 4 minuta ili dok ne dobijemo gust sneg.
Posudu skidamo sa pare i mutimo još 4 minuta bez temperature.
Gust i zbijen mereng pomešamo pažljivo sa orasima, prethodno sitno samlevneim, Radimo spatulom kružnim pokretima odozdo nagore dok ne dobijemo mekanu homogenu smesu.
Malom kašikom uzimamo od smese i stavljamo na gomilicu u pleh, obložen papirom za pečenje. MOžemo spljeskati da damo željeni oblik, ali ne treba da bude previše tanki, zato što će se zalepiti prilikom pečenja.
Orasnice pečemo na 150 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 25 minuta. Možemo peći i na većoj temperaturi kraće vremena, ali iz iskustva znam da se tako spljeskaju više.
Najbolja varijanta koju sam otkrila je da ih sušim kao puslice - na 100-110 stepeni bar 50 minuta. Nakon toga ostavljamo u isključenoj rerni dok se ne ohlade.
Od ove količine dobijamo dba pleha standardna, iz rerne.
Hladne orasnice se malo stvrdnu, ali ostaju mekane, vazdušaste i hrskave. A toliko su ukusne - nemam reči.
Da bi se zalepile sa kremom, umutimo sa malo maslaca sa slatkom i dve po dve zalepimo, nije potrebno da se stavlja velika količina krema.
Ove zalepljene orasnice sa kremom su prosto rakoš!