Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Orasnice»Zalepljene orasnice sa kremom

Zalepljene orasnice sa kremom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Zalepljene orasnice sa kremom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Obožavamo orasnice kada su u paru - prosto blaženstvo"

Potrebni sastojci

  • belanca - 2 komada, od velikih jaja
  • šećer - 105 g, fin, kristal
  • orasi - 130 g
  • so - 1 prstohvat
  • sok od limuna - 2 - 3 kapljice, sveže isceđen
  • krem
  • maslac - 5 supenih kašika, mekani
  • slatko - 5 supenih kašika, po izboru, gusto, bez komada voća (pasirano)
* merne jedinice

Način pripreme

Umutimo belanca sa šećerom, sokom od limuna i soklju na pari na 50 stepeni temperatri. Vreme je ne manje od 4 minuta ili dok ne dobijemo gust sneg.

Posudu skidamo sa pare i mutimo još 4 minuta bez temperature.

Gust i zbijen mereng pomešamo pažljivo sa orasima, prethodno sitno samlevneim, Radimo spatulom kružnim pokretima odozdo nagore dok ne dobijemo mekanu homogenu smesu.

Malom kašikom uzimamo od smese i stavljamo na gomilicu u pleh, obložen papirom za pečenje. MOžemo spljeskati da damo željeni oblik, ali ne treba da bude previše tanki, zato što će se zalepiti prilikom pečenja.

Orasnice pečemo na 150 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 25 minuta. Možemo peći i na većoj temperaturi kraće vremena, ali iz iskustva znam da se tako spljeskaju više.

Najbolja varijanta koju sam otkrila je da ih sušim kao puslice - na 100-110 stepeni bar 50 minuta. Nakon toga ostavljamo u isključenoj rerni dok se ne ohlade.

Od ove količine dobijamo dba pleha standardna, iz rerne.

Hladne orasnice se malo stvrdnu, ali ostaju mekane, vazdušaste i hrskave. A toliko su ukusne - nemam reči.

Da bi se zalepile sa kremom, umutimo sa malo maslaca sa slatkom i dve po dve zalepimo, nije potrebno da se stavlja velika količina krema.

Ove zalepljene orasnice sa kremom su prosto rakoš!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: