Način pripreme
Prvo pomešajte kiselo mleko s belim lukom, promešajte i smesu sipajte u sitnu cediljku. Cediljku stavite u posudu, a posudu u frižider.
U tiganj stavite vodu, dodajte so i sirće i stavite na jako zagrejanu ringlu. Kad se pojave mehurići (baloni s vazduhom, to se pojavljuje pre nego što voda provri), smanjite vatru.
Pažljivo razbijte jaja u vodu (ako ne mogu da stanu sva jaja odjednom, nemojte ih gurati) i kuvajte oko 4 minute.
Gotova jaja izvadite uz pomoć kašike sa rupicama i stavite ih na ubrus da se ocede.
U maloj metalnoj posudi istopite pola maslaca, dodajte sitno iseckanu mirođiju i pržite dok maslac ne dobije zelenkastu boju.
U drugoj odgovarajućoj metalnoj posudi istopite ostali maslac, dodajte alevu papriku, promešajte i odmah sklonite s vatre.
Prelazimo na sastavljanje porcija - na dno dva plića tanjira ravnomerno rasporedite kiselo mleko. U sredinu stavite po 2 pokrivena jaja, odozgo na sve strane prelijte zelenom smesom, a posle crvenim maslacem.
Na kraju pospite 1 prstohvat čilija i poslužite jaja na panagjurski način.
Unikatno ukusna pokrivena jaja s kiselim mlekom.