Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Poširana jaja»Pokrivena jaja sa kiselim mlekom

Pokrivena jaja sa kiselim mlekom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Pokrivena jaja sa kiselim mlekom
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
4 min.
Ukupno
19 min.
Porcije
2
"A la minuta, aktuelna u svako vreme i u svakoj kući"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 400 g /3.6 %/
  • beli luk u prahu - 0.5 kašičice
  • jaja - 4 komada
  • sirće - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • mirođija - 1 kašičica, sveža, sitno iseckana
  • aleva paprika - 1 kašičica, slatka
  • maslac - 100 g
  • čili - 2 prstohvata, ljut biber
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pomešajte kiselo mleko s belim lukom, promešajte i smesu sipajte u sitnu cediljku. Cediljku stavite u posudu, a posudu u frižider.

U tiganj stavite vodu, dodajte so i sirće i stavite na jako zagrejanu ringlu. Kad se pojave mehurići (baloni s vazduhom, to se pojavljuje pre nego što voda provri), smanjite vatru.

Pažljivo razbijte jaja u vodu (ako ne mogu da stanu sva jaja odjednom, nemojte ih gurati) i kuvajte oko 4 minute.

Gotova jaja izvadite uz pomoć kašike sa rupicama i stavite ih na ubrus da se ocede.

U maloj metalnoj posudi istopite pola maslaca, dodajte sitno iseckanu mirođiju i pržite dok maslac ne dobije zelenkastu boju.

U drugoj odgovarajućoj metalnoj posudi istopite ostali maslac, dodajte alevu papriku, promešajte i odmah sklonite s vatre.

Prelazimo na sastavljanje porcija - na dno dva plića tanjira ravnomerno rasporedite kiselo mleko. U sredinu stavite po 2 pokrivena jaja, odozgo na sve strane prelijte zelenom smesom, a posle crvenim maslacem.

Na kraju pospite 1 prstohvat čilija i poslužite jaja na panagjurski način.

Unikatno ukusna pokrivena jaja s kiselim mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: