Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pečeni krompir»Pečeni krompir u rerni sa maslacem

Pečeni krompir u rerni sa maslacem

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Pečeni krompir u rerni sa maslacem
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
5
"O magiji krompira sa maslacem još toga možete da naučite, kada ga napravite sami i sednete sa prijateljima na po čašu vina"

Potrebni sastojci

  • mladi krompir - 20 komada
  • maslac - 125 g
  • maslinovo ulje - kašika
  • provansalski začini - miks
  • ruzmarin - 1 - 2 struka, osušen
  • žalfija - 1 - 2 listića
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovo predjelo biramo mladi krompir srednje veličine i hlebne sorte.

Operemo ga dobro i stavljamo u šerpu sa hladnom vodom. Kuvamo ga na jakoj vatri pod poklopcem.

Nakon što voda provri, smanjujemo temperaturu i dodajemo 2-3 kašike soli u vodu (šerpa je zapremine 5 litara, a voda - oko 3, 8 litara).

Krompir se skuva da bude polu gotov. Ocedi se od vode i prebacuje se u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje.

Posipamo maslinovo ulje po dnu i poređamo krompir.

Kašikom - presom za krompir pire pritiskamo blago ka dnu posude, ali ne da ga spljeskamo.

Preko svakog napuklog krompira stavljamo po kašiku maslaca. Od njega ostavljamo trećinu za prelivanje. Posipamo miksom provansalskih začina.

Smesa sadrži sledeće mirisne biljke - origano, ruzmarin, cvetiće majčine dušice, komorač, majoran i bosiljak,

One daju onu biljnu dimljenu aromu pečenom krompiru.

Rerna je uključena na 200 stepeni i krompir se peče dok mu se ne pojavi zlatasta hrskava korica.

U tiganj sa zagrejanim maslacem stavljamo kašičicu miksa i grančicu osušenog origana.

Zagrevamo blago, da aromatizujemo maslac, i njimprelivamo još topao krompir.

Serviramo topao kao predjelo ili kao garnirung pečenom mesu ili ribi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: