Način pripreme
1. Škampi se oljušte i glavice im se skuvaju 15 minuta u oko 600 ml vode sa malo soli i dve kašike maslinovog ulja.
2. Pirinač se opere dobro od skroba i ostavlja se natopljen u hladnoj vodi dok ne dođe vreme da se koristi. Za taj recept je dobro da koristite vrstu - bomba.
3. Luk, paprika i beli luk se usitne i zaprže u ostatku maslinovog ulja sa prstohvatom soli dok luk ne postane prozračan. Tada se sipa pire od pradajza, a minut nakon toga i oceđe pirinač.
4. Sipa se vruć i proceđen bujon od škampa, pri čemu se odmeri tečnost u odnosu odgovarajućem vrsti pirinča koji koristite (ako je neophodno dodaje se voda). Dodaje se još malo vode i celer u prahu i kuva se oko 18-20 minuta na umerenoj vatri pri zatvorenom poklopcu (ili dok se tečnost ne upije).
5. Pet minuta pre nego što je jelo gotovo stavljaju se i oljušteni škampi. Nakon sto se skloni sa vatre, pirinač se ostavlja da odstoji 5 minuta pre nego što se servira.
Svaka porcija se garnira sa četvrtinom limuna.
Prijatno!