Način pripreme
Za ovo predjelo biramo mladi krompir srednje veličine i hlebne sorte.
Operemo ga dobro i stavljamo u šerpu sa hladnom vodom. Kuvamo ga na jakoj vatri pod poklopcem.
Nakon što voda provri, smanjujemo temperaturu i dodajemo 2-3 kašike soli u vodu (šerpa je zapremine 5 litara, a voda - oko 3, 8 litara).
Krompir se skuva da bude polu gotov. Ocedi se od vode i prebacuje se u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje.
Posipamo maslinovo ulje po dnu i poređamo krompir.
Kašikom - presom za krompir pire pritiskamo blago ka dnu posude, ali ne da ga spljeskamo.
Preko svakog napuklog krompira stavljamo po kašiku maslaca. Od njega ostavljamo trećinu za prelivanje. Posipamo miksom provansalskih začina.
Smesa sadrži sledeće mirisne biljke - origano, ruzmarin, cvetiće majčine dušice, komorač, majoran i bosiljak,
One daju onu biljnu dimljenu aromu pečenom krompiru.
Rerna je uključena na 200 stepeni i krompir se peče dok mu se ne pojavi zlatasta hrskava korica.
U tiganj sa zagrejanim maslacem stavljamo kašičicu miksa i grančicu osušenog origana.
Zagrevamo blago, da aromatizujemo maslac, i njimprelivamo još topao krompir.
Serviramo topao kao predjelo ili kao garnirung pečenom mesu ili ribi.