Način pripreme
Jabuke se operu, očiste od semenki, oljušte se i seku se na kocke. Šljive se iseku na kocke i dodaju se u isečene jabuke. Posipaju se sokom od limuna i mešaju da ne potamne jabuke.
Malo pre nego što se dodaju u smesu za kolač posipaju se kašikom prezli i mešaju se dobro.
U drugoj posudi se umute jaja (rukom, viljuškom ili žicom/ručnom mutilicom - ne koristi se mikser), dodaje se ulje i muti se još malo dok se ne dobije homogena smesa kao redak majonez. Dodaje im se kiselo mleko sa prehodno ugašenom sodom za hleb u njemu.
Odvojeno se pomešaju suvi sastojci - ovsene mekinje, integralno brašno, so, cimet i isečeni orasi. Dobro se promešaju.
Pomešaju se tečni sa suvim sastojcima, dodaju se jabuke. Meša se dok se sve dobro ne pomeša.
Ako procenite da vam je smesa ispala previše tvrda dodajte do 50 ml predviđenog svežeg ili kiselog mleka.
Smesa se sipa u podmazan kalup za kolač, stavlja se u zagrejanu rerni na 180 stepeni i peče se 35-40 minuta ili dok čačkalica ne bude suva. Vreme, razume se, nije isto za sve rerne, treba da se nadgleda.
Nakon što se kolač od jabuke izvadi iz rerne, glazira se željenim topingom ili kombinacijom dve ili više vrsta.
Prijatno!