Način pripreme
Orahe sameljemo ili sitno iseckamo. Po želji možemo kombinovati sa pistaćima 50/50.
Kore sečemo u zavisnosti od veličine pleha, a isečke takođe sačuvamo. Kod mene je to pleh kockasti prečnika 25/25 cm.
Pleh mažemo rastopljenim maslacem i stavljamo kore i isečke, tako da se slože u plehu, svaku obilno namažmo maslacem, a na dve stavljamo orahe.
Poslednja tri sloja kora mažemo maslacem.
Baklavu sečemo na trouglove ili romboide i u procepe sipamo još maslaca ako je ostalo.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Da se malo osuši, ponekad smanjum do 145 stepeni i pečem još malo, to mi štedi posle toga proces sušenja 2-3 dana.
Pečenu baklavu ostavljamo da se lepo ohladi bar 3-4 sata. Ne porkivamo, nego ostavljamo da se ne omekša. Ako se pekla na jakoj vatri ostavljamo jedan dan da se lepo ohladi.
Sirup pripremamo tako što kuvamo šećer sa vodom i korom od limuna oko 8-10 minuta na jakoj vatri. Dodajemo sok od limuna, vanilin šećer i koru skidamo.
Hladnu božićnu baklavu prelivamo ravnomerno toplim sirupom i ostavljamo na jednu noć u frižideru da se lepo natopi, nakon što se ohladi stavljamo u frižider.
Kod kuće tako volimo - veoma sočnu, dobro natopljenu i u isto vreme hrskavu baklavu za Božić.
Srećni praznici i neka vam je slatko!
Pogledajte takođe kako da napravite grčku baklavu ili omiljenu saraliju.