Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Posne krofnice

Posne krofnice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Posne krofnice
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
16 min.
Ukupno
26 min.
Porcije
5
"Posne krofnice, čiji se miris svuda po kući širi i odličan je način da probudiš voljenog čoveka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • bademovo mleko - 160 - 170 ml (ili voda)
  • suvi kvasac - 5 - 6 g
  • so - prstohvat
  • šećer - prstohvat
  • ulje - za prženje i mazanje ruku
  • šećer u prahu - za valjanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa suvim kvascem i prstohvatom šećera i soli.

2. Sipajte bademovo mleko i spatulom mešajte dok se tečnost potpuno ne integriše i dok se ne stvore veze glutena.

Treba da dobijemo meko testo koje ne mesimo, nego samo mešamo spatulom dok ne postane elastično i glatko. Možemo i rukama, ali treba da ih namažemo i prosto da savijemo i da pritiskamo testo.

3. Posudu pokrivamo krpom i ostavljamo tako 40 minuta. Suvi kvasac ne nadolazi kao sveži, ali pri prženju, krofnice nadođu mnogo.

4. Ulje ugrevamo na umerenoj/jakoj vatri (od 9 stepeni na 7 ili 8, varira).

5. Namazanim rukama kidamo male komade testa, uvaljamo lopticu, posle spljeskamo kako su u šaci, probodemo palcem da dobijemo rupicu. Nakon toga hvatamo prstima i razvučemo malo tako se rupa povećava i neće se sakriti prilikom nadolaženja u tiganju.

6. Oblikujemo krofnice sa rupom odmah i stavljamo u ugrejano ulje i pržimo dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.

Bude veoma brzo, zato treba da bude spretni i dok vadite gotove, odmah da oblikujete nove i da stavljate u ulje.

Ne prave se sve prethdono, nego svojevremeno, zato što je testo mekano i oblik će se izgubiti.

7. Dok su još tople posne krofnice uvaljajte u šećer u prahu i servirajte. Cilj je da se šećer ne topi previše od toplote, nego da se zalepi i malo pokvasi.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: