Krofnice sa kvasom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
10k
101
659
31/07/2020
"Neverovatno vazdušaste krofnice sa kvasom za sjajan početak dana "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano41
  • Pregledi tokom meseca37
  • Pregledi tokom sedmice12
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje
  • voda - 1, 5 šolja
  • kvas - 3 - 4 kašike (moj od integralnog brašna)
  • šećer - 1 i 1/2 kašika
  • so - 2 prstohvata
  • ulje - za prženje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Mislili ste da sa domaćim kvasom možete da spremite samo hleb? E evo vam ideja i za nešto drugo - raskošne krofnice sa živim kvasom. Meke, sa omotačem od tanke hrskave korice i neverovatnog ukusa.

Da, traži više vremena, ali ako dobro planirate stvari, nikako vam se neće činiti dosadno.

Kada želite da spremite ovaj ukusan doručak počnite dan ranije, osvežavjući vaš kvas tako što ga dohranite. Važno je da pre nego što pravite nešto sa njim da bude sveže nahranjen.

Sipajte u posudu brašno i vodu i promešajte u kašu, ni mnogo gustu ni previše retku. Ostavite jedan sat tako.

Stavite kvas i šećer, ponovo dobro promešajte i ostavite posudu pokrivenu prozračnom folijom. Ja obično spremam smesu uveče i tačno pre nego što legnem pogledam da li su se tu i tamo već formirali mehurići. Tada stavljam so i još malo brašna tek toliko da se dobije gusta kašica, ni u kom slučaju tvrdo testo.

Staviteu frižider tokom cele noći i sledećeg jutra rano izvadite i ostavite na sobnu temperaturu, po mogućnosti topliju, dok ne vidite na površini mnogo mehurića i da je smesa udvostručila svoj obim.

Zagrejte ulje na umerenoj ili jakoj vatri i ispržite krofince tako što zagrebete i ubacujete testo pomoću kašike.

Pržite dok ne dobiju zlatastu preplanulost sa obe strane i servirajte tople, posute šećerom u prahu ili vašim omiljenim slatkom.

Krofnice sa kvasom su gotove.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar