Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Krofnice»Krofnice sa kvasom

Krofnice sa kvasom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krofnice sa kvasom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Neverovatno vazdušaste krofnice sa kvasom za sjajan početak dana"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje
  • voda - 1, 5 šolja
  • kvas - 3 - 4 kašike (moj od integralnog brašna)
  • šećer - 1 i 1/2 kašika
  • so - 2 prstohvata
  • ulje - za prženje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Mislili ste da sa domaćim kvasom možete da spremite samo hleb? E evo vam ideja i za nešto drugo - raskošne krofnice sa živim kvasom. Meke, sa omotačem od tanke hrskave korice i neverovatnog ukusa.

Da, traži više vremena, ali ako dobro planirate stvari, nikako vam se neće činiti dosadno.

Kada želite da spremite ovaj ukusan doručak počnite dan ranije, osvežavjući vaš kvas tako što ga dohranite. Važno je da pre nego što pravite nešto sa njim da bude sveže nahranjen.

Sipajte u posudu brašno i vodu i promešajte u kašu, ni mnogo gustu ni previše retku. Ostavite jedan sat tako.

Stavite kvas i šećer, ponovo dobro promešajte i ostavite posudu pokrivenu prozračnom folijom. Ja obično spremam smesu uveče i tačno pre nego što legnem pogledam da li su se tu i tamo već formirali mehurići. Tada stavljam so i još malo brašna tek toliko da se dobije gusta kašica, ni u kom slučaju tvrdo testo.

Staviteu frižider tokom cele noći i sledećeg jutra rano izvadite i ostavite na sobnu temperaturu, po mogućnosti topliju, dok ne vidite na površini mnogo mehurića i da je smesa udvostručila svoj obim.

Zagrejte ulje na umerenoj ili jakoj vatri i ispržite krofince tako što zagrebete i ubacujete testo pomoću kašike.

Pržite dok ne dobiju zlatastu preplanulost sa obe strane i servirajte tople, posute šećerom u prahu ili vašim omiljenim slatkom.

Krofnice sa kvasom su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: