Posni uštipci

20/12/2019
"Posni uštipci za doručak - jedite sa slatkom ili bez, šta vam duša želi "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano1 462
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • ulje - 1 supena kašika + testo za šrženje i mazanje ruku
  • kvasac - 15 g, svež
  • vanilin šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu ovih uštipaka treba da dobijemo meko, lepljivo testo koje se razvlači, da bi i one bili meki i vazdušasti.

Prosejte brašno u posudu, pomešajte ga sa solju i vanilin šećerom (može i običan) i napravite udubljenje, u njega dipajte ugrejanu vodu i izmrvite kvasac.

Počnite da mešate kašikom ili spatulom, sipajte još malo vode ako je potrebno da testo bude reše i lepljivo. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu i dok ne vidite jasno izražene veze glutena.

Pokrijte krpom i ostavite na oko 1 sat da nadođe. Ja ponekad ostavim više vremena na toplom i kad duže nadolazi, uštipci budu ukusniji.

Ugrejte obilnu količinu ulja na umerenoj vatri i kad se lepo ugreje uzmite namazanim rukama meko i vazdušasto testo. Oblikujte ovalne uštipke i pržite u dok ne dobiju zlatnu boju. Ukoliko ih ulje ne pokriva, okrećite ih da se ispelu i sa druge strane.

Izvadite na ubrus da se ocedi višak masti, a kad se ohlade pospite šećerom u prahu po želji.

Posni uštipci liče na ulične mekike, ali su mnogo sočniji i mekši, zato što su deblji.

Napravite čudesan doručak sa njima, tako što ćete ih kombinovati sa omiljenim slatkom.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar