Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Čokoladni keks sa lešnicima

Čokoladni keks sa lešnicima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čokoladni keks sa lešnicima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
24 min.
Ukupno
44 min.
Porcije
15
"Domaći čokoladi keks, koji je uživanje i za oko, ne samo za stomak - lep i ukusan"

Potrebni sastojci

  • brašno - 160 g
  • kakao - u prahu, 100 % prirodan
  • lešnici - 55 - 60 g
  • žumance - 1 komad, od velikog jajeta
  • šećer - 60 g
  • maslac - 120 g, meki
* merne jedinice

Način pripreme

1. U blender ili odgovarajuću mašinu za fino mlevenje se stavlja šećer i 40 g lešnika. Samelju se u fini prah. Može da se koristi i gotov šećer u prahu i mleveni lešnici.

2. Brašno se proseje u posudu sa kakaom i dodaje im se meki maslac u parčićima, žumance i smesa od šećera i lešnika.

3. Zamesi se glatko, meko testo, koje se oblikuje kao blokčić, uvija se prozračnom folijom i stavlja se u frižider na 20 minuta.

4. Stvrdnuto testo se razvija između dve silikonske podloge ili na jednoj podlozi i preko nje sloj papira za pečenje. Debljina kore treba da je 3 milimetra.

Budući da se ovako radi ostavlja se u frižideru na ravnoj površini ponovo minimum 20 minuta. Ne preskačite ove korake jer će vam inače biti teško da napravite kakao kolače jer je testo meko. Ne treba da dodajte više brašna da ga stežete, jer ne želimo da kolači budu tvrdi, već hrskavi, nežni i da se tope u ustima.

5. Izvadi se stegnuta kora iz frižidera, sklanja se gornji pokriven sloj i iseku se keksići oblika po vašoj želji ili različitog oblika. Stavljaju se u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje i preko svakog kolača se zabode polovina lešnika. Ako nije sirov ili je prepečeniji navlažite ga da ne zagori u rerni.

6. Izresci od testa se ponovo sakupljaju u blokče i stavljaju se u frižider.

7. Ispeče se prva tura čokoladnog keksa sa lešnicima 10-12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Procedura se ponavlja i sa drugom polovinom testa.

Raskošni kolači koji se tope u ustima, kojima nećete odolete dok su još topli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: