Žuta torta

00000000000000
Šegrt
21377211
Žuta torta
Fotografije: Anonymous
1 / 2
18/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
24
"Žuta torta je ustvari preimenovana starinska torta , a čiji je recept obavezno počinjao sa 10 jaja"

Potrebni sastojci

  • jaja - 10 kom.+ dva belanca
  • šećer - 300 g, kristal
  • meko brašno - 240 g, za kolače tip 400 (može i namensko brašno za torte)
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • limunova kora - od jednog limuna, strugana
  • kakao - po želji
  • ulje - 1 kašika, za mazanje kalupa + 50 g brašna za posipanje kalupa
  • Za FIL
  • margarin - 250 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • žumanca - 2 kom.
  • ekstrat ruma - ili po ukusu (jagoda, vanila, malina...)
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema

Umutiti sneg od 10 belanaca. Žumanca i šećer penasto umutiti, zatim dodati vanilin šećer, limunovu koru i naizmenice brašno i sneg od belanaca. Lagano ručno žicom mešati da sneg ne padne i da se dobije penasta struktura. Masu razdeliti na tri dela pa u jedan dodati kakao, ukoliko to želimo.

Ovakve torte su vrlo pogodne za razne kombinacije filovanja, počev od obične marmelade do raznih krema koje izaberete a njčešće se filuje sa kremom od: 250 g margarina umućenog sa 150 g šećera, dodatka nekog ekstrakta i dva žumanca.

Margarin umutimo penasto dodamo šećer i ekstrat pa sve izjednačimo. Žumanca takođe umutimo penasto pa ih mutimo na pari jedno deset minuta da budu termički obrađena. Malo prohladimo i sjedinimo sa margarinom da dobijemo ukusnu kremu.

Kore su se mogle peći i zasebno u tri puta, tanje, a u neku od kora su se mogle dodavati kakao ili čokolada u prahu kao što sam ja to uradila.

Moguće je peći i jedan patišpanj, pa je rezati na pola i filovati.

Patišpanj se peče na 200 stepeni oko trideset minuta, treba isprobati čačkalicom da li je pečen, pa lagano izvaditi i istresti na tacnu da se prohladi, i tek onda rezati i filovati.

Ispekla sam tri kore, jednu žutu i dve čokoladne.

Dekoracija je od istog fila ili kao kod mene od Royal mase.

Royal krema ili kraljevska masa :

200 g šećera u prahu + 1 belanac = belanac malo ulupati u penu pa dodati šećer i izraditi jednoličnu smesu kojom prelijemo tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Fantazija ukusa
17.02.2021 17:32