Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Božićni keksići sa glazurom

Božićni keksići sa glazurom

Božićni keksići sa glazurom
Fotografije: Miroslava Atanasova Stoyan
1 / 4
07/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Da li znate da Deda Mraz neće doći i neće vam donete poklone ako mi ne pripremite ukusne keksiće kao što su ovi, samo da kažem"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • med - 5 supenih kašika
  • soda - 1 kašičica
  • ulje - 2 šoljice
  • vanila - 1 komad
  • brašno - 3 šolje
  • Za glazuru
  • šećer u prahu - 330 g
  • belanca - 2 velika, na sobnoj temperaturi
  • esencija vanile - 1/2 kašičice
  • limunov sok - 2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo sve sastojke i umesimo srednje meko testo tako što se med prethodno zagreje. Nakon mešenja, tanko razvijemo testo i pomoću kalupčića sečemo keksiće.

Stavljamo ih u tepsiju koju smo prethodno obložili papirom za pečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 150-170 stepeni. Nakon pečenja ostavljamo keksiće da se ohlade. Za to vreme pripremamo kraljevsku glazuru.

Prosejemo nekoliko puta šećer u prahu kroz fino sito. Belanca i limunov sok stavljamo u posudu i mutimo mikserom na niskim obrtajima. Kada pena od belanaca počne da beli, dodajemo šećer u prahu, kašiku po kašiku. Mućenje se nastavlja dok se ne formira steguti krem koji se zadržava po žicama za mućenje.

Ovom glazurom pravimo bord naših keksića, za unutrašnji deo pripremamo malo ređu glazuru tako što u osnovu dodajemo malo manje vode, dok se ne dostige željena konzistencija. Ona treba da bude dovoljno retka kako bi se jednostavno rasporedila, ali ne preterano da se ne providi.

Počinjemo sa oblikovanjem borda po svakom keksiću, pomažemo sebi tankim špricem, nakon čega ostavljamo da se dobro stegne glazura i pripremamo ređu glazuru tako što dodajemo i poslastičarske boje, sa ovom glazurom može da se ne koristi špric, pomoću čačkalice za zube možemo da oblikujemo savršene Božićne keksiće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: