Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudi, pomešajte sa šećerom u prahu, prstohvatom praška za pecivo i vanilin šećerom i u njih isecite maslac na komade. Gnječite prstima dok ne dobijete mrvice.
2. Izvadite znrca iz kardamona. Dodajte ih u mrvice maslaca - izgnječene ili cele. Stavite jaje - umućeno, pavlaku i sok od citrusa i zamesite meko testo za keks. Oblikujte loptu, uvijte providnom folijom i stavite u frižider na 1 sat.
3. Razvijte očvrslo testo na brašnom posutoj radnoj površini na tanku koru i okruglim obručem isecite kalupe (oko 8.8, 5 cm). Unutra isecite jedan manji - zvezdicu, jelku ili neki božićni element, tako da dobijete rupicu.
4. Poređajte keks u pleh, obložen papirom za pečenje i stavite u ugrejanu rernu na 170 stepeni.
5. Za to vreme sameljite bomobne na fin prah. Nakon što keksići u rerni dobiju koricu, ali su još uvek beli, izvadite ih. Pospite svaku rupu prahom od bombona i ponovo stavite u rernu dok keksići ne počnu da rumene i prah da se rastopi. Ovde je veoma važno da pratite da ne zagore ili da ne potamne božićni keksići, zato što će kristalni deo da potamni i biće gorak. Pošto je ovaj deo delikatan i svaka rerna je različita, treba da se prati od trenutka kada se stave bombone.
6. Kada izvadite iz rerne, nemojte pipati keksiće dok se ne ohlade, nakon toga se bez problema odlepe od papira.
7. Ovi božićni keksići su veoma efektni i lepi i sa njima čak možete ukrasiti i jelku.
Ja ih pečem iz dva puta, ali to zavisi od veličine pleha koji koristite.
Dobro je da prvo napravite probu sa jednim-dva božićna keksića Kristal da biste osetili kako će ih vaša rerna peći, da ne potamni kristalni deo i da unutrašnjost ne izgubi svoj efekat.
Srećan Božić!
Komentari