Način pripreme
Počinjemo sa mešenjem testa za keksiće. Za taj cilj u blender stavljamo sve navedene sastojke za njega i mešajte dok se ne dobije homogeno i glatko testo. Važna napomena je da kafa treba da bude hladna, a maslac takođe treba da bude naseckan na kockice.
Testo se meša/mesi malo duže od običnog testa sa maslacem - otprilike 2-3 minute u robotu/blenderu. Postaje blistavo, glatko i blago elastično.
Oblikujemo ga u loptu, uvijamo u streč foliju i stavljamo u frižider na 15-20 minuta.
Nakon toga, razvijamo u koru debljine 3 mm i sečemo kolačiće u božićnim kalupima. Njih treba da bude paran broj kako bismo ih posle slepili dva po dva.
Ređamo ih u 2 tepsije, obložene papirom za pečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 9 minuta.
Ostavljamo gotove božićne keksiće da se ohlade, a za to vreme pripremamo krem za slepljivanje.
Istopimo belu čokoladu na vodenoj pari na ne više od 50-60 stepeni.
Dodajemo maskarpone i šećer u prahu i mešamo špatulom dok ne postane glatko i homogeno.
Krem stavljamo u frižider dok se keksići u potpunosti ne ohlade.
Polovinu keksića premazujemo kašičicom krema i slepljujemo drugim keksićem. Stavlja se malo više krema, čak i da izlazi, nije problem.
Na kraju slepljene kolačiće posipamo kakaom u prahu kroz cediljku.
Sami božićni keksići Tiramisu imaju izažen kakao tiramisu ukus i aromu kafe, ali nisu mnogo slatki, njihova slatkoća dolazi iz krema isavršeno se harmonizuje sa njim.
Ako vam se recept dopada, obavezno probajte ovaj klasični Tiramisu i naše božićne medenjake.