Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Slepljeni kolači»Božićni keksići Tiramisu

Božićni keksići Tiramisu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88817k
Božićni keksići Tiramisu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
9 min.
Ukupno
39 min.
Porcije
16
"Božićni keksići Tiramisu - efektni, ukusni i sa delikatnom aromom kafe, a da nisu previše slatki."

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 220 g
  • kravlji maslac - 130 g, hladni
  • žumanca - 1 komad
  • šećer - 40 g
  • slatko vino - 1 čepić, liker
  • kafa - 30 g, čista, espreso
  • kakao - 20 g, prirodno + za posipanje
  • Krem
  • bela čokolada - 50 g, za topljenje
  • maskarpone - 65 g
  • šećer u prahu - 85 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa mešenjem testa za keksiće. Za taj cilj u blender stavljamo sve navedene sastojke za njega i mešajte dok se ne dobije homogeno i glatko testo. Važna napomena je da kafa treba da bude hladna, a maslac takođe treba da bude naseckan na kockice.

Testo se meša/mesi malo duže od običnog testa sa maslacem - otprilike 2-3 minute u robotu/blenderu. Postaje blistavo, glatko i blago elastično.

Oblikujemo ga u loptu, uvijamo u streč foliju i stavljamo u frižider na 15-20 minuta.

Nakon toga, razvijamo u koru debljine 3 mm i sečemo kolačiće u božićnim kalupima. Njih treba da bude paran broj kako bismo ih posle slepili dva po dva.

Ređamo ih u 2 tepsije, obložene papirom za pečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 9 minuta.

Ostavljamo gotove božićne keksiće da se ohlade, a za to vreme pripremamo krem za slepljivanje.

Istopimo belu čokoladu na vodenoj pari na ne više od 50-60 stepeni.

Dodajemo maskarpone i šećer u prahu i mešamo špatulom dok ne postane glatko i homogeno.

Krem stavljamo u frižider dok se keksići u potpunosti ne ohlade.

Polovinu keksića premazujemo kašičicom krema i slepljujemo drugim keksićem. Stavlja se malo više krema, čak i da izlazi, nije problem.

Na kraju slepljene kolačiće posipamo kakaom u prahu kroz cediljku.

Sami božićni keksići Tiramisu imaju izažen kakao tiramisu ukus i aromu kafe, ali nisu mnogo slatki, njihova slatkoća dolazi iz krema isavršeno se harmonizuje sa njim.

Ako vam se recept dopada, obavezno probajte ovaj klasični Tiramisu i naše božićne medenjake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: