Način pripreme
Hjunkar begndi (Hünkar beğendi) - teletina sa sosom na poslozi od patlidžana i bešamel sosa.
Prvo pečemo patlidžan i ostavljamo sa strane.
Nakon toga počinjemo sa pripremom mesa. Stavljamo u posudu maslinovo ulje i kad se ugreje stavljamo meso isečeno na kockice ili žilijen, pržimo meso dok ne porumeni, nakon toga dodajemo luk i beli luk, isečene na kockice.
Kad luk promeni boju, dodajemo sitno iseckane paprike i nastavljamo da pržimo i paprike.
Kad omekšaju, dodajemo paradajz pire, sitno iseckan oljušteni paradajz, nakon toga vodu, so i biber po ukusu, ostavljamo da se krčka oko 15 minuta ili dok meso ne bude gotovo i dok se sos ne zgusne.
Za to vreme pripremamo podlogu za jelo.
Oljuštimo patlidžan i sečemo sitno ili sameljemo u blenderu (ja sam samo iseckala).
U posudu stavljamo maslac i kad se rastopi na tihoj vatri lepo propržimo brašno i sipamo hladno mleko, energično mešamo. Kad počne da se zgušćuje i da se prave balončići, dodajemo patlidžan i nastavljamo da mešamo još 2-3 minuta.
Dodajemo rendani kačkavalj, promešamo i skidamo sa vatre.
Začinimo solju i biberom i serviramo toplo, prvo stavljamo i rasporedimo malo bešamela na tanjir sa patlidžanom i u sredinu stavljamo meso sa sosem.
Prijanto!