Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Hjunkar begndi (Hünkar beğendi)

Hjunkar begndi (Hünkar beğendi)

Anelia MinchevaAnelia Mincheva
Šegrt
2661088
Hjunkar begndi (Hünkar beğendi)
Fotografije: Anelia Mincheva
1 / 3
18/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
4
"Da li znate šta je Hjunkar begndi, da vam pomognemo - zaljubićete se u njega"

Potrebni sastojci

  • za podlogu
  • patlidžan - 3 komada, veliki
  • sveže mleko - 500 ml
  • maslac - 70 - 80 g
  • kačkavalj - 150 g
  • paradajz pire - 2 supene kašike, gusto (može i ljutenica)
  • voda - 150 ml
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • za meso
  • teleće meso - 500 g ili jagnjeće
  • luk - 1 veliak glavica
  • paprike - 3 komada, šilja, zelene
  • crvene paprike - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz - 3 komada, oljušten
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Hjunkar begndi (Hünkar beğendi) - teletina sa sosom na poslozi od patlidžana i bešamel sosa.

Prvo pečemo patlidžan i ostavljamo sa strane.

Nakon toga počinjemo sa pripremom mesa. Stavljamo u posudu maslinovo ulje i kad se ugreje stavljamo meso isečeno na kockice ili žilijen, pržimo meso dok ne porumeni, nakon toga dodajemo luk i beli luk, isečene na kockice.

Kad luk promeni boju, dodajemo sitno iseckane paprike i nastavljamo da pržimo i paprike.

Kad omekšaju, dodajemo paradajz pire, sitno iseckan oljušteni paradajz, nakon toga vodu, so i biber po ukusu, ostavljamo da se krčka oko 15 minuta ili dok meso ne bude gotovo i dok se sos ne zgusne.

Za to vreme pripremamo podlogu za jelo.

Oljuštimo patlidžan i sečemo sitno ili sameljemo u blenderu (ja sam samo iseckala).

U posudu stavljamo maslac i kad se rastopi na tihoj vatri lepo propržimo brašno i sipamo hladno mleko, energično mešamo. Kad počne da se zgušćuje i da se prave balončići, dodajemo patlidžan i nastavljamo da mešamo još 2-3 minuta.

Dodajemo rendani kačkavalj, promešamo i skidamo sa vatre.

Začinimo solju i biberom i serviramo toplo, prvo stavljamo i rasporedimo malo bešamela na tanjir sa patlidžanom i u sredinu stavljamo meso sa sosem.

Prijanto!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: