Ačma (Achma)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Ačma (Achma)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
23/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
5
"Uhvatili smo vas nespremne sa ovim izuzetnim turskim hlebom Ačma, priznajte"

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g + za mešenje
  • sveže mleko - 160 ml + oko 80 ml za preliv
  • voda - 150 ml
  • jaja - 2 komada, velika
  • ulje - 60 g + za premazivanje
  • šećer - 4 supene kašike, pune
  • so - 2 prstohvata
  • kvasac - 20 g, svež
  • susam - i seme maka za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac sa malo šećera u mlakoj vodi. Ostavite da se aktivira.

2. U nadošao kvasac sipajte mleko (150-60 ml) ulje i lagano umutite belanca dva jajeta. Žumanca sačuvajte za preliv na kraju.

3. U smesu dodajte 3 supene kašike pune šećera, a ako želite da bude slađe, stavite više. Možete napraviti slanu Ačmu, redukujte šećer i stavite više soli, kao i nadev od sira ili kačkavalja-

4. Prosejte brašno u smesu i zamesite glatko, meko i elastično testo. Brašno dodajte dok ne prestane da se lepi, ali pazite da ne napravite tvrdo testo.

5. Ostavite da odsotji 15 minuta, i kidajte i oblikujte uvijene fitilje. Ušijte dva po dva i spojite ivice, dobijate đevreke. Tako poređajte na malom razmaku u pravougaoni pleh. Ja sam dobila 5 đevreka, a pleh je prečnika 38/25-6 cm. Prilikom nadolaženja će se zalepiti, ali to je cilj, da bi mogli da se preliju.

6. Namažite uljem i ostavite na toplom da nadođu oko sat vremena, posle ugrejte rernu na 190 stepeni bez ventilatora na gornjem i donjem grejaču. Rešetku stavite na jednu poziciju ispod srednje.

7. Umutite žumanca dva velika jajeta zajedno sa 2-3 supene kašike ulja i oko 2 pune kašike šećera, u slučaju da je Ačma slatka. Sipajte oko 80 ml svežeg mleka i sa ovom smesom namažite obilno đevreke. Treba lepo da se natope. Ostatak tečnosti prelijte odozgo. Pospite hleb susamom i semenom maka.

8. Stavite u ugrejanu rernu turski hleb i pecite oko 25 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: