Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Loptasta pogača

Loptasta pogača

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Loptasta pogača
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 3
26/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Ova pogača zaslužuje da bude probana, relativno jednostavna i mnogo ukusna, probajte"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • sveže mleko - 400 g
  • kvasac - 42 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 30 ml
  • za belo testo
  • brašno - 100 g
  • skrob - 100 g
  • voda - 30 ml
  • za dekoraciju
  • seme bundeve
  • seme maka
  • za premazivanje
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite sveži kvasac. Promešajte, dodajte šećer i kašiku brašna i ostavite da se uvdostruči. U posudi umutite ulje sa jednim jajetom i belancem drugog, žumance odvojite za premazivanje. U jaja stavite so i sirće. Prosejte oko 800 g brašna, preostalo ostavite za mešnju, ako je potrebno.

Napravite udubljenje u brašnu i sipajte jaja. Počnite da mesite i postepeno dodajte mleko sa kvascem. Mesite dok ne dobijete glatko i elasično testo. Količina brašna i mleka je odokativna, svako brašno upija različitu količinu tečnosti, zato za vreme mešenja procenite i dodajte još ako je potrebno.

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom da nadođe oko jedan sat. Za to vreme napravite belo testo koje ćete koristit za dekoraciju. U posudu stavite brašno i skrob, dodajte po malo vode dok ne dobijete masu od testa. Mesite malo dok ne dobijete belo testo. Pokrijte folijom i ostavite sa strane. Kad osnovno testo nadođe, premesite ga, izbacite vazduh koji se stvoriio i podelite ga na devet jednakih delova. Svaki deo oblikujte u loptu.

Namažite uljem okrugao pleh, prečnika 28 cm. U sredinu pleha stavite jednu loptu i oko nje još sedam lopti, ostavite malo rastojanje između.

Od devete lopte napravite loptice, koje stavite oko srednje i u kraj svake od ovih sedam. Uzmite belo testo i od njega napravite male ukrase, ja sam napravila pletenice i ružice i stavila sam ih na rastojanju od loptica u plehu.

Dekorišite semenkama bundeve i makovim semenom i ostavite pogaču pokrivenu da nadođe ponovo 30 minuta. Premažite odvojenim žumancem i stavite u rernu da se peče na 170 stepeni oko 60 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: