Način pripreme
Pomešajte suvi kvasac sa prosejanim brašnom, solju i šećerom. Lepo promešajte da se sastocji pomešaju. Sipajte čašu mlake vode i zamesite meko i glatko testo.
Oblikujte loptu i namažite da se ne uhvati korica. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči. Prebacite testo u vatrostalnu činiju - dno i iivce obložite papriom za pečenje.
Ostavite hleb ponovo da nadođe. Nakon što nadođe naprskajte sa malo vode i stavite poklopac. Stavite činiju u hladnu rernu, uključite na 220 stepeni i pecite 20 minuta.
Nakon toga smanjite na 180 stepeni, a u rernu stavite metalnu posudu sa vodom. Pecite još 20-ak minuta.
Izvadite gotov hleb iz rerne, naprskajte ponovo sa malo vode i stavite poklopac. Na taj način se hleb popari i bude mekan i prijatan.
Domaći hleb u vatrostalnoj činiji je gotov.