Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Klasičan recept za pitu od jabuka

Klasičan recept za pitu od jabuka

Klasičan recept za pitu od jabuka1 / 4
07/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Klasični izazovi za klasične gurmane - pogledajte kako se sprema pita od jabuka omiljena deci i odraslima"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 260 g
  • šećer - 100 g
  • maslac - 130 g
  • so - prstohvat
  • voda - 2 kašike
  • jaje - 1 komad
  • Za nadev
  • jabuke - 4 - 5 srednje velikih
  • cimet - 1 kašika
  • suvo grožđe - 30 - 40 g
  • skrob - 2 kašike, prirodan
  • šećer - 100 g
  • orasi - 100 g, mleveni
  • žumance - 1 komad (za mazanje)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zamesi se testo i ostavlja se u frižideru 30 minuta.

2. Jabuke se oljušte i narendaju. Dodaju se u ostale sastojke za nadev.

3. Od testa se odvaja mala lopta za ukras (lente za odozgo).

4. U posudu za pečenje prečnika oko 26 cm stavljamo ulje ili maslac. Razvijamo koru - malo veću. Stavljamo je u posudu, tako da se dobro formira ivica.

5. Posipamo koru mlevenim orasima.

6. Sipamo nadev, raspoređujemo ravnomerno.

7. Sa malom loptom testa spremamo 10-12 komra ivica širine 1, 5-2 cm i preplićemo ih kao rešetku preko nadeva na piti od jabuka.

8. Mažemo oformljenu rešetku žumancem i pečemo klasičnu pitu od jabuka 40-50 minuta na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: