Domaći ovčiji sir

08/02/2020
"Nema ništa ukusnije od domaćeg, posebno ako se govori i ovčijem siru "
Priprema20 min.
Ukupno20 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano75
  • Pregledi tokom meseca24
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • ovčije mleko - 3 l
  • sirište - 18 kapljica (na 1 l - 6 kapi)
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte mleko u odgovajuću šerpu i stavite na vatru da se ugreje. Temperatura treba da dostigne oko 36-38 stepeni.

Najlakše izmerite termometrom, ako nemate, stavite prst, on treba da stoji unutra, a da ne peče mnogo. To je odgovarajuća temperatura. Nakon toga skinite mleko sa vatre.

Na tri litre dodajte 18 kapljica sirišta. Po 6 na svaki litar. Dodajte sirište u ugrejano ovčije mleko i promešajte.

Poklopite šerpu i uvijte, najbolje vunenim ćebetom na tri sata. Nakon toga odvoijte i sipajte u gazu da se lepo ocedi.

Kad se ocedi, možete stegnui gazu i staviti u specijalni kalup za sir. Ako nemate takvu gazu stegnite dobro da se stvori čvor i zakačite da stoji do sledećeg dana.

Sir izvadite iz gaze i odmah je spreman za konzumiranje. Ako volite slan ili želite da ga čuvate, pravite salamuru i u nju potopite sir.

U njoj može stajati mesecima, ne treba da bude u frižideru. Salamura se pravi od 6 litara vode, pomešane sa kg morske trapezne soli.

Domaći ovčiji sir je super ukusan!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar