Domaće kiselo mleko u mini pekari

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
1881383
Domaće kiselo mleko u mini pekari
Fotografije: Potrebitel#240543
1 / 4
24/11/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
360 min.
Ukupno
390 min.
Porcije
4
"Pekara, ali pravi i domaće kiselo mleko, čak i dim se diže"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • kiselo mleko - 100 ml
  • šećer - pstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U mini pekaru se sipa sveže mleko i uključuje program Domaći jogurt, prema uputstvu modela pekare.

Pogodnost pravljenja domaćeg kiselog mleka u mini pekari je u tome što on daje samopouzdanje mladom kuvaru i štedi dragoceno vreme jer se može postaviti preko noći i spremno je za doručak...ako, naravno, aparat ima potrebne opcije.

Ali pre toga, postoje važni koraci od kojih zavisi kvalitet vašeg domaćeg kiselog mleka!

Pre svega, važno je koje kiselo mleko izaberete za starter kiselog mleka. Ono je vaš kvasac.

Ako ćete to da radite prvi put, budite strpljivi u velikoj prodavnici, jer tamo ćete imati izbora. Počnite da čitate sadržaj pakovanja kiselog mleka da biste pronašli ono sa živim starterom. Prikrivene formulacije kao što su starter kulture mlečne kiseline ne daju vam predstavu o specifičnom prisustvu bugarskih bakterija.

Proizvođači su dužni da opišu sadržaj svojih proizvoda, ali oni proizvođači koji su koristili objašnjenje „živi” starter ili napisali nazive Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus učinili su to jer su bili sigurni u svoje postupke i bili odgovorni, a ne skrivali se iza uopštenih izraza.

U ovom rezimeu se ne zna da li je suvi sastojak uključen, da li je ekstrudiran, da li se uvozi jer je lakše, da li je konzerviran..., a državne institucije ga odobravaju nakon što je u trgovinama. Ali odluka da pripremite sopstveno mleko podrazumeva izbor prirodnih sirovina. Takođe je preporučljivo otići rano ujutru do prodavaca mleka u plastičnim flašama u komšiluku. Kod njih ćete sigurno naći kiselo mleko.

Veći procenat masnoće kiselog mleka neće učiniti vaše domaće kiselo mleko boljim. Kiselo mleko samo daje starter. Stanite ako se dvoumite između dva, na oba. Pokušajte obe varijante. Možete probati i ovčije mleko.

Drugo, važno je koje sveže mleko izaberete. Ovde je već dobro zaustaviti se na mleku sa većim sadržajem masti, iako sadrži visok procenat i suve materije. Takođe možete izabrati da koristite ovčije ili bivolje mleko.

Kada odlučite da pripremite kiselo mleko, kiselo mleko treba da bude na sobnoj temperaturi.

Treća bitna stvar je da sveže mleko ima temperaturu od 37 stepeni, -+ 1 stepen. Nemojte to probati dlanom ili drugim priručnim sredstvima, na kraju krajeva, mleko neće biti samo za vas, i svako ima drugačiji prag tolerancije, bola, osećaja, ako hoćete. Nabavite sebi sobni termometar koji ćete koristiti samo za ovaj ili kupite novi za merenje telesne temperature.

Promešajte da se pomešaju temperaturni slojevi pa merite, sklonite šerpu sa ringle i sačekate da se mleko slegne. Termometar se drži skoro do dna posude, ali ne leži na njemu. Treba da dostignete oko 38 stepeni jer ćete sipati kiselo mleko i temperatura će malo pasti. Mešajte kao što biste umutili jaja viljuškom.

Sipate u posudu mini pekare i onda posudu stavite u pekaru. A šećer? ...Uvek dodam malo šećera kada kuvam sveže mleko. Može pomoći da se sveže mleko ne zgrudva ako je starije, ako nije pravilno uskladišteno, ili ne daj Bože, vaš lonac nije dobro ispran.

Zatvorite poklopac mini pekare, pokrenete program jogurt i strpljivo čekate. Nakon signala izvadite i ohladite mleko iz mini pekare. Prvo na dva sata poklopite posudu u hladnijoj prostoriji, a zatim u frižider na dva sata da se stegne. Sipajte u dve tegle. Ako ga izvadite odmah nakon što ga izvadite iz aparata, dosta će se pocepati. Još uvek nameravam da pronađem posebnu posudu samo za to.

Pada mi na pamet opcija sa teglama u posudi..., smisliću.

Ako se neko usudi da to uradi pre mene, neka podeli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: