Način pripreme
Tiganj sa debelim dnom i nelepljvim slojem je veličine oko 24-26 cm;
Može da se muti u blenderu, multipraktiku ili žičanom mutilicom.
U velikoj posudi se pomešaju brašno, so i šećer. Mepa se mutilicom dok se ne ujednači.
U posudi se umute jaja, dodaje se sveže mleko, ekstrakt vanile, istopljen maslac i liker. Pravi se udubljenje u brašnu i postepeno se sipa u smesu uz mešanje žičanom mutilicom. Muti se energično ako se to radi ručno, žicom.
Smesa treba da bude potpuno glatka, zato se procedi kroz veliku cediljku. Treba da izgleda kao krem od jaja. Pokriva se folijom i ostavlja se u frižideru 30 do 60 minuta.
Smesa može da odstoji i do dva dana u frižideru i ako se nakon toga zgusnula razredi se sa malo svežeg mleka.
Tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja na umerenu ringlu da se zagreje. Stavlja se mala grudva maslaca i teflonskom četkom se raznese svuda po tiganju. Ako se na radi na taj način maslac će pregoreti i dobiće se naprijatni crni ostaci od pregorelog maslaca.
Malom kutlačom se sipa smesa od jaja, da se formira ravnomeran sloj i peče se na tiganju 1-2 minuta po strani, okreće se širokom drvenom špatulom i ispeče se i sa druge strane 30 sekundi dok se ne dobije lepa zlatasta šara.
Izvadi se. U tiganj se ponovo stavlja parče maslaca da se istopi, razne se silikonskom četkom. To se radi svaki puta obavezno, pre nego što se sipa nova porcija smese od jaja.
Svaka izvađena gotova palačinka se maže parčetom malsaca pomoću silikonske četke, na njoj ima dosta maslaca, a najviše pažnje se obraća na spoljašnje strane.
To se radi da se palačinka ne osuši i da joj budu mekane ivice. Tanke domaće palačinke zavijte u aluminijumsku foliju da zadrže svoju toplotu.
Serviram ih sa domaćim slatkom ili sa nekoliko kapi isceđenog limuna i posute šećerom u prahu, takođe sa javorovim sirupom ili medom - stvar izbora.