Način pripreme
Napravite sirup tako što stavite na vatru šerpu sa vodom i šećerom, promešajte i ostavite da provri.
Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilom. Kuvajte dok ne dobijete šećerniu sirup, oko 15 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Namžite pleh sa malo maslaca, a preostali rastopite.
Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom griza i rasporedite polovinu oraha.
Poklopite drugom korom, pospite preostalim grizom i orasima i na kraju pokrijte poslednjim delom kora.
Uzimite oštar nož i isecite baklavu na romboide, ili kako god se vama dopada.
Prelijte baklavu rastopljenim maslacem, rasporedite ga tako da pokrijte celu površinu.
Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite na hladnom mestu da upije tečnost.