Baklava sa grizom i orasima

18/01/2018
"Kao vatreni obožavaoci baklava ćemo uzite drugo parče, i ništa više nećemo reći "
Priprema15 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno40 min.
Porcije12
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano7 625
  • Pregledi tokom meseca1478
  • Pregledi tokom desmice196
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • griz - 1 šolja, pšenični
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • za sirup
  • šećer - 5 šolja
  • voda - 5 šolja
  • limun - 1 komad
  • vanila - 2 komada
  • za premazivanje
  • maslac - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite sirup tako što stavite na vatru šerpu sa vodom i šećerom, promešajte i ostavite da provri.

Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilom. Kuvajte dok ne dobijete šećerniu sirup, oko 15 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Namžite pleh sa malo maslaca, a preostali rastopite.

Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom griza i rasporedite polovinu oraha.

Poklopite drugom korom, pospite preostalim grizom i orasima i na kraju pokrijte poslednjim delom kora.

Uzimite oštar nož i isecite baklavu na romboide, ili kako god se vama dopada.

Prelijte baklavu rastopljenim maslacem, rasporedite ga tako da pokrijte celu površinu.

Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite na hladnom mestu da upije tečnost.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar