Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa grizom i orasima

Baklava sa grizom i orasima

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5701302k117
Baklava sa grizom i orasima
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 5
18/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Kao vatreni obožavaoci baklava ćemo uzite drugo parče, i ništa više nećemo reći"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • griz - 1 šolja, pšenični
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • za sirup
  • šećer - 5 šolja
  • voda - 5 šolja
  • limun - 1 komad
  • vanila - 2 komada
  • za premazivanje
  • maslac - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite sirup tako što stavite na vatru šerpu sa vodom i šećerom, promešajte i ostavite da provri.

Dobro operite limun toplom vodom i izrendajte koru. Stavite je u sirup, zajedno sa vanilom. Kuvajte dok ne dobijete šećerniu sirup, oko 15 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Namžite pleh sa malo maslaca, a preostali rastopite.

Podelite kore na tri jednaka dela. Na dno pleha stavite jedan deo kora, pospite polovinom griza i rasporedite polovinu oraha.

Poklopite drugom korom, pospite preostalim grizom i orasima i na kraju pokrijte poslednjim delom kora.

Uzimite oštar nož i isecite baklavu na romboide, ili kako god se vama dopada.

Prelijte baklavu rastopljenim maslacem, rasporedite ga tako da pokrijte celu površinu.

Stavite baklavu u rernu i pecite na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Gotovu baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite na hladnom mestu da upije tečnost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: