Bonapeti.rs»Recepti»Recepti za zdravlje»Čaj»Koristan čaj od šumske jagode

Koristan čaj od šumske jagode

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Koristan čaj od šumske jagode4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
25 min.
"U hladnim danima, nema boljeg načina da se ugreješ nego sa šoljom toplog čaja od šumske jagode, koji je veoma koristan za organizam"

Potrebni sastojci

  • listovi jagode - 2 supene kašike, sitno iseckani
  • cvetovi šumske jagode - 1 supena kašika
  • voda - 500 ml, filtritana
  • med - za zaslađivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Odličan i aromatičan ukus čaja od jagode, zaslađen cvetnim medom divljih biljaka.

Odgovarajući napitak za hladne zimske dane.

Dve supene kašike sitno iseckanih listova i cveća prelijte sa 500 ml vrele vode.

Kuvajte 3 minuta.

Ostavite da stoji 15-20 minuta. Procedite čaj i pijte dva puta po 120 ml, 15 minuta pre jela.

Čaj od šumske jagode možete uzimati kao preventivno sredstvo, možete obogatiti ukus dodajući u napitak i suve jagode.

Ovaj napitak je veoma aromatičan.

Napitak od listova i cveća jagode širi periferne krvne sudove, snižava pritisak arterija, usporava ritam i povećava amplitudu srčanih kontrakcija.

Jača kontrakcije mišića materice zbog čega se koristi kod ginekoliških oboljenja.

Svojim predivnim kvalitetima ukusa, plodovi šumske jagode su cenjen dijetetski proizvod, zato što ubrzavaju razmenu materija.

Osim toga, biljka pomaže kod metabolizma i deluje protivupalno kod gihta, kamena u bubrezima, bešici i žučnoj kesi.

Ima i diuretičko dejstvo.

Zbog sadržaja tanina i flavanoida, listovi šumske jagode imaju dobar efekat kod dijareje.

Narodna medicina je preporučuje i kod prehlade, glavobolje i neurastenija.

Kao lekovito sredstvo koristi se i sveže voće.

I listovi, i voće sadrže gvožđe i druge mikroelemente, dobar su lek kod anemije i avitaminoze.

Preporučuju se kod visokog krvnog pritiska i sprečavaju pojavu raka zbog velikog sadržaja vitmaina C i smanjuju rizik od bolesti creva. Bogat su izvor oksidanata flavonoida i na drugom su mestu posle borovnica.

Dokazano je da ovo sočno aromatično voće sprečava pojavu raka zbog bogatog sadržaja vitamina C i smanjuju tizik od oboljenja gastro intestinalnog trakta. Bogat je izvor flavonoida, i po tome su na drugom mestu iza borovnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: