Način pripreme
Sipajte u staklenu vatrostalnu posudu 1 kašiku suvog ili svežeg lista jagode i prelijte sa pola litra ključale vode.
Ostavite čaj da odstoji oko 5 minuta.
Procedite kroz cediljku i uzimajte pola sata pre jela.
Neophodno je piti 1 kašiku čaja od lista jagode za balans soli u organizmu 2-3 puta dnevno.
Čaj od listova jagode vraća poremećenu ravnotežu soli u organizmu. Normalizuje metabolizam, pomaže u uklanjanju holesterola iz tela.
Pomaže u lečenju bešike i upale bubrega. Kod nesanice normalizuje san, smiruje nervni sistem i ima okrepljujuće dejstvo.
Listovi jagode imaju bogat biohemijski sastav: biljni polifenoli, vitamin A, C, B9, B3, eterično ulje i još mnogo toga. itd.
Prisustvo vitamina B9 aktivira proizvodnju jedinstvenih enzima koji štite telo. Takođe ublažava bolove u zglobovima.
Sadrže ogromnu količinu gvožđa - 40 puta više nego u grožđu. Sadrži i za ljudski organizam veoma važnu i neophodnu folnu kiselinu, sadrži samo prirodne multivitamine i minerale, ugljene hidrate.
Čaj od listova jagode koristi se u lečenju sezonskih respiratornih infekcija, bolesti grla i nazofarinksa.
Ne treba da ga uzimaju trudnice i dojilje, jer sadrži tanine.
U slučaju da je ravnoteža soli u telu poremećena ili postoji patologija vezana za bešiku, listovi jagode su najpogodniji.
Oni će pomoći zapaljenskim procesima u bubrezima. Biljka pomaže u obnavljanju poremećenih metaboličkih procesa.
Pored svega ovoga, listovi jagode imaju izražen diuretički efekat.
Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i tako pozitivno utiče na srce!