bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Mus»Mus od jagode za tortu

Mus od jagode za tortu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Početnik
3k12415k257
Mus od jagode za tortu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
07/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
1
"Vazdušast je i toliko lagan ovaj mus od jagode - već sa prvim zalogajem ćete poželeti da ga spremate svakog dana čak i da nemate tortu kod kuće"

Potrebni sastojci

  • jagode - 250 g, sveže
  • želatin - 5 listova, po 2 g svaki
  • pavlaka - 250 g
  • voda - 50 ml
  • sir kvark - 250 g
  • šećer - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Jagode se očiste i samelju zajedno sa šećerom i sirom kvark. U nedostatku kvarka može da se zamni rikotom.

Količina šećera može da varira u zavisnoti od toga koliko su slatke jagode ili ukratko - ako koristite voće u njihovoj sezoni, kada je najukusnije i slatko, onda možete malo da smanjite količinu šećera.

Želatin se stavlja u posudu sa hladnom vodom da se hidrira na 2-3 minute. Za to vreme voda se blago zagreje do 60-70 stepeni i u nju se stavljaju nabubreli, hidrirani listovi želatina, dobro oceđeni. Izmeša se.

Prozračna smesa od želatina se sipa u jagode, lepo se izmeša i stavlja se u frižider da se stegne na 30 minuta ili dok ne postane vazdušasta, stegnuta konzistencija slična pavlaci (ni čvrsta, ni tečna).

Pavlaka se umuti u vazdušasti sneg i dodaje se u smesu od jagoda sporim pokretima špatule kako bi sačuvala svoj obim.

Ovde je trenutak da vam dam savet - ako se smesa sa jagodama stegnula više od željenog, onda i nju umutite mikserom kako bi postala kremasta i kako bi je pavlaka bolje usvojila.

Tako gotov mus može direktno da se sipa na kore vaše torte i da se stavi u frižider da se stegne na 4 sata.

Ovaj mus od jagoda za tortu je mekan, vazdušast, nežan i lagan. Za njegov ukus - ostavljam iznenađenje za vas. Po meni je raskošan.

Odgovarajuć i za serviranje u čašicama kao samostalan desert.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: