Način pripreme
Hmeli suneli ili ucko suneli je gruziski veoma aromatičan začin, mešavina različitih osušenih biljaka.
Koristi se u gruzijskoj i kavkaskoj kuhinji i osnovni je začin u mnogo njihovih tradicionalnih jela.
Kod nas teško može da se nađe u prodavnicama, baš zato vam navodim sastojke koji će vam biti potrebni da ga napravite u domaćim uslovima.
Veoma aromatičan i pogodan za pileće meso, ribu, i sosove uz njih. Jedan od tih sosova je gruzijski sos Sacivi - jedinsteveni sos od oraha, koji treba da probate i ubrzo ću vam pokazati kako da ga lako spremite.
Za hmeli suneli su vam neophodno osušene biljke koje sam nabrojala. Šafran je skup začin, koji uspešno možete da zamenite kurkumom.
U mlin stavite sve začine i sameljite na ne mnogo sitno, samo zavrtite nekoliko puta, tek toliko da se pomešaju. Začin čuvajte u staklenim teglama na tamnom i suvom mestu.